Forumu prisustvovao i premijer BPK Goražde

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov prisustvovao je danas Prvom političkom forumu na visokom nivou između BiH i Evropske unije, održanom u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu,

Organizatori Foruma su Vijeća ministara BiH I Evropske unije a Forumom su predsjedvali predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i europski povjerenik za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi.

Na Forumu je zaključeno kako je odluka Evropskoga vijeća o dodjeli Bosni i Hercegovini statusa kandidatkinje za članstvo u EU od iznimne važnosti za zemlju, te kako je to novi potencijal za provođenje prioritetnih reformi. Razgovarano je o nužnim reformama koje bi BiH približile Evropskoj uniji, s posebnim akcentom na ispunjavanje uslova za otvaranje pristupnih pregovora. Učesnici su podsjetili na ”Smjernice, principe i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022. – 2026.” kao i na ”Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BIH koja ostvaruje iskorake ka evropskomu putu”.

Usuglašen je i vremenski okvir za usvajanje seta reformi u predstojećem periodu koje treba preuzeti i u potpunosti uskladiti sa evropskim pravima i standardima. Također, učesnici su potvrdili kako će se rukovoditi Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH i Analitičkim izvještajem, kao i naknadnim izvještajima za našu zemlju. Nedvojbeno su istaknuli značaj teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnsoti BIH kao i svih njenih građana.

Evropska komisija potvrdila je svoju kontinuiranu spremnost da kroz finansijsku i tehničku pomoć, podrži BiH u realizaciji ključnih prioriteta kao i da Forum ponovno bude sazvan u periodu od sljedećih šest mjeseci. Današnjem susretu, između ostalih, prisustvovali su i članovi kolegija i predstavnici klubova oba doma Parlamentarne skupštine BiH te predstavnici različitih nivoa vlasti iz oba entiteta i Brčko distrikta BiH.

www.bpkg.gov.ba