Obilježavanju prisustvovao i ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde
U Općini Foča u FBiH danas je obilježena je 31. godišnjica bitke na Zebinoj šumi, strateški vrlo značajnoj na početku, ali i tokom cijelog rata za odbranu Goražda. Položeno je cvijeće na spomen-obilježje u neposrednoj blizini releja te odata počast poginulim herojima odbrane ovih prostora.
Cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te drugih udruženja koja baštine tradiciju odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice.
U svom obraćanju ministar Mirvić ukazao je na značaj obilježavanja ovog, ali i drugih bitnih datuma iz novije historije, te potrebu prenošenja istine mladim generacijama.
Podsjetimo, lokalitet Zebine šume u prvim danima agresije, ali i tokom cijelog rata, bio je od strateškog značaja i stub odbrane, kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad, u kojem su utočište pronašle desetine hiljada izbjeglica, a sudionici tog vremena podsjetili su danas na period kada su borci Armije RBiH prije 31 godinu oslobodili ovaj prostor i spriječili dalje napredovanje neprijateljskih snaga prema Goraždu. U odbrani, samo sa ovih prostora život je dalo devet boraca.
U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom „Koverat“, živote su dala 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda.