Christian Schmidt o masakru na Tuzlanskoj kapiji: Mladi životi su brutalno prekinuti

FOTO:agencije

Visoki predstavnik Christian Schmidt se u kratkoj poruci prisjetio masakra na Tuzlanskoj kapiji ističući kako ovaj zločin treba biti poticaj da se čini sve kako se nešto ovako ne bi ponovilo.

Na današnji dan prije 28 godina, u 20 sati i 55 minuta, granata ispaljena s agresorskih položaja na planini Ozren, na Kapiji u Tuzli usmrtila je 71 osobu prosječne starosti od 21 godinu, dok je više od 200 osoba teže ili lakše povrijeđeno.

“25. maja 1995. godine njihovi mladi životi su brutalno prekinuti. Ovaj stravični zločin nam svima mora biti podsjetnik i poticaj da činimo sve što možemo kako se ovako nešto više nikada ne bi dogodilo. Naročito su političari ti koji moraju intenzivnije raditi na pomirenju i stvaranju prilika kako bi mladi ljudi iskoristili svoje potencijale i napredovali u demokratskoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini”, poručio je u saopćenju Schmidt.

Podsjećamo, za masakr na Kapiji pravoznažno je osuđen general VRS Novak Đukić na 20 godina zatvora, međutim on nije iza zatvorskih rešetaka.

Bh. pravosuđu on je nedostupan od juna 2014. godine, kada se trebao odazvati izvršenju kazne, ali to nije učionio pod opravdanjem da se u Srbiji “nalazi na liječenju”. Za njim je raspisana potjernica, međutim, on ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.

No, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH. Također, na izvršenje zatvorske kazne u Srbiji Đukić se ne šalje, zbog navodne psihičke nemogućnosti za pojavljivanje pred sudom.

Schmidt se u više navrata sastajao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem no nije poznato da li je izručenje, ili služenje kazne Novaka Đukića bilo ikada tema razgovora.

 

klix