U galeriji Novi Hram u Sarajevu sutra otvaranje izložbe „Sunce nad Drinom“

U okviru književno – kulturne manifestacije „Dani Isaka Samokovlije“, sutra će u galeriji Novi Hram u Sarajevu biti otvorena izložba umjetničkih djela „Sunce nad Drinom“ – Goražde – Sarajevo – Fojnica 2023.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika (ULU) Goražde i voditelj  internacionalne kolonije „Boje prijateljstva“ Enver Krajišnik naglašava da će ljubiteljima likovne umjetnosti biti predstavljen jedan broj djela nastalih u okviru dosadašnjih kolonija koje se tradicionalno održavaju svake godine u okviru internacionalnog Festivala prijateljstva u Goraždu

„ Grad Goražde, Centar za kulturu Goražde, La Benevolencija i Udruženje likovnih umjetnika Goražde organizuju izložbu umjetničkih djela nastalih na dosadašnjim kolonijama a izložba je posvećena našem velikanu Isaku Samokovliji kojem su Drina i Goražde bili nepresušna inspiracija“ – naveo je Krajišnik.

Otvaranje izložbe u galeriji Novi Hram u Sarajevu planirana je sutra u 18 sati

„ Na izložbi će biti predstavljeno više od 50 umjetničkih djela autora iz raznih krajeva BiH ali i drugih zemalja koji su učestvovali u dosadašnjim kolonijama a potom ta djela darovali Gradu Goražde koji  posjeduje bogatu riznicu sa više od 800 umjetničkih djela. Kao što je zapisao naš Slavko Klisura – slike, grafike, skulpture  putovale su od obala Drine do Fojnice, selile se potom do Sarajeva, gradeći jedinstveni krug koga je nekada davno započeo veliki Isak Samokovlija“ – kazao je Krajišnik.

Postavka izložbe u galeriji Novi Hram u sarajevu trajat će do 1. Juna.

U na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“ u okviru 26. internacionalnog Festivala prijateljstva“ Goražde 2023.  umjetnici će imati priliku slikati radove o temi „Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije“.

Tradicionalnom manifestacijom „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“  ove godine obilježavaju se 134 godine od rođenja i 68 godina od smrti velikog književnika. Tme Centar za kulturu kao organizator i Grad Goražde kao pokrovitelj, nastavljaju čuvati sjećanje na lik i  djela istaknutog književnika i humaniste Isaka Samokovliju.