Abdulahu Skaki određen jednomjesečni pritvor

foto:federalna.ba

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva, potvrđeno je za Faktor iz Općinskog suda.

Skaka će biti prebačen u zatvor u Zenicu.

– Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike ili prikrivanjem dokaza, kao i zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo – kazala je glasnogovornica Suda Amra Hodžić za Faktor.

Skaka je uhapšen u utorak zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Kako je ranije potvrđeno za Faktor, Tužilaštvo KS bivšeg gradonačelnika Sarajeva tereti za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji.

Bivši gradonačelnik Abdulah Skaka osumnjičen je i da je davao budžetski novac udruženjima i firmama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice i članovi porodice njegovih savjetnika, te je taj novac trošen nenamjenski.

Tereti se i za fingiranje određenih izvještaja, kao i da je nezakonito odobrio sredstva Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), gdje se, između ostalih, nalazi i njegova vikendica.