Kako oprati zimsku jaknu u veš-mašini, a da je ne uništite

FOTO:Jakne je najbolje prati s velikom količinom vode i na manjem broju obrtaja. YouTube

 

Jakne je uvijek najbolje prati samostalno, odnosno bez drugih odijevnih predmeta u mašini

Da bi vaša zimska jakna što duže zadržala originalan izgled i svoju glavnu namjenu – da vas štiti od hladnoće, potrebno je da je pravilno održavate.

 

 

Iako manje mrlje na jakni mogu uspješno da se uklone vlažnim sunđerom i uz malo deterdženta, nekad to ne pomaže, pa bi trebalo da imate na umu ovih nekoliko ključnih savjeta.

Jakne je uvijek najbolje prati samostalno, odnosno bez drugih odijevnih predmeta u mašini. Pufnastim zimskim jaknama potreban je dodatan slobodan prostor kako bi se mogle raširiti. Također, prije pranja u mašini svi patentni zatvarači i čičak zatvarači na jakni moraju biti zatvoreni kako bi se izbjegle ogrebotine i rupe tokom pranja.

Jakne je najbolje prati s velikom količinom vode i na manjem broju obrtaja. Savjetuju se programi “osjetljivo'” ili “pranje vune”, na maksimalnih 40 stepeni.

Uključiti centrifugu nakon pranja, da ili ne?

 

Jakne prilikom pranja u mašini upijaju mnogo vode, pa svakako treba uključiti centrifugu. Ipak, odaberite nježni ciklus centrifuge od maksimalno 400 okretaja u minuti, kako se materijal jakne ne bi oštetio, piše B92.

Pripazite na izbor deterdženta kod pranja

Budući da sastojci normalnih deterdženata razgrađuju bhelančevine, nisu prikladni za čišćenje i njegu zimskih jakni jer se perje, kao i kosa, sastoji od proteina keratina, koji se pak sastoji od proteina i aminokiselina. Posebni deterdženti za perje djelotvorno štite perje za vrijeme pranja u veš-mašini, pa će tkanini dati potrebnu količinu masnoće.

Sušenje jakne u sušilici

Pravilno pranje zimske jakne u mašini je važno, ali još je važnije da je optimalno osušite. Samo dobro osušeno perje će se ponovno napuhati i ispuniti unutrašnjost jakne, čineći je mekom, toplom i pufnastom. Stoga, jakne uvijek treba sušiti u mašini za sušenje veša, sa hladnim zrakom i do maksimalno 40 stepeni. Također, važno je da ima dovoljno prostora u bubnju, da se suši jedina.

 

Avaz