Održan sastanak sa predstavnicima goraždanskih naselja Laleta i Budići

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Zijad Briga sastao se danas sa predstavnicima goraždanskih naselja Laleta i Budići koji već duži vremenski period ukazuju na problematiku vodosnabdijevanja ovih naselja. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović.

Kako je istaknuto, stanovnici ovih naselja, već decenijama upozoravaju nadležne da naselja sa oko 400 domaćinstava imaju otežano snabdijevanje vodom uz činjenicu da su godinama dobijali obećanja da će njihov problem biti rješen.

Iako je u isključivoj nadležnosti Grada Goražde pitanje vodosnabdjevanja, ministar Briga pokazao je razumjevanje prema stanovnicima naselja, uz obećanje da će Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo u skladu sa nadležnostima, odnosno programima i finansijskim mogućnostima podržati ovaj projekat, kako bi se rješio dugogodišnji problem naših građana.

„Nezadovoljstvo građana ovih naselja je opravdano. Mi smo i ranije uz niz drugih problema nastojali da pružamo podršku u rješavanju komunalne problematike kako Grada Goražda tako i drugih lokalnih zajednica. I ovaj put smo spremni, uz preporuku da se u rješavanje ovog problema angažuje struka koja će definisati pravce najoptimalnijeg, najjeftinijeg i najboljeg rješenja. Ukoliko se ponovo pristupi paušalno, ja se plašim da će se kao i do sada uložiti ogromna sredstva a da problem neće biti rješen na adekvatan način” – kazao je ministra Briga.

S obzirom da je u direktnoj nadležnosti Grada Goražde pitanje vodosnabdjevanja, gradonačelnik Imamović smatra da će do aprila mjeseca 2024. godine, do kada je definisan krajnji rok za početak realizacije projekta imati relevantne pokazatelje kada je rječ o mogućnostima rješavanja problema.

„Nakon sastanka sa stručnim osobljem mi moramo dobiti odgovor da li postojeći revidirani projekat može rješiti problem. Ako struka kaže da pumpna stanica i rezervoar i infrastruktura može to rješiti, mi smo spremni. Stanovnici naselja su rekli da je optimum da se može krenuti u realizaciju do aprila mjeseca do kada ćemo sigurno kao struka dati odgovore“- naglasio je gradonačelnik Imamović.

Ukoliko se ne ispoštuje dogovor, mještani ovih naselja najavljuju nove proteste.

 

bpkg.gov.ba