U Goraždu obilježen Svjetski dan šećerne bolesti 20. Novembra 2023.

Šećerna bolest je najčešća hronična endokrina bolest. Glavno obilježje ove bolesti je povišen nivo šećera u krvi. Povišen nivo šećera u krvi dugoročno oštećuje male krvne žile u svim organima, ali najznačajnije posljedice ostavlja na krvnim žilama srca, mozga, bubrega, oka i ekstremiteta.

Od šećerne bolesti može oboljeti bilo ko. Iako se dijabetes tip 2, koji u prosjeku čini oko 90% oboljelih najčešće javlja u odraslih, on sve češće postaje problem i u mlađim dobnim grupama. Svaka osoba, svugdje i u bilo kojoj životnoj dobi je pod rizikom obolijevanja od šećerne bolesti.

Šećerna bolest se javlja kod osoba kojima gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili u slučajevima kada tijelo efikasno ne može koristiti proizvedeni inzulin. Inzulin je važan enzim koji je odgovoran za prenošenje šećera – ugljikohidrata koji unosimo hranom te se nakon resorpcije u crijevima prenosi u krvotok, a iz krvotoka u ćelije. Taj šećer – glukoza se mora vezati za inzulin i samo takav se može unijeti u svaku ćeliju u tijelu gdje se koristi kao izvor energije neophodan za rad svih mišića i tkiva, a samim tim i svih organa u ljudskom tijelu.

Ukoliko inzulina nema dovoljno ili ga ćelije ne prepoznaju adekvatno (inzulinska rezistencija), nivo šećera u krvi raste. Ako se takvo povećanje šećera u krvi ne prepozna na vrijeme i ne liječi pravilno, nastupa trajno oštećenje zidova krvnih žila, što dovodi do slabije prokrvljenosti srca, mozga, bubrega, oka i krvnih sudova na stopalima.

Ukupan broj registovanih oboljelih od šećerne bolesti (prevalenca) u 2022. godini u Federaciji BiH iznosi 89.758, sa stopom obolijevanja 416/10.000 stanovnika te se nalazi na trećem mjestu na listi registrovanih hroničnih nezaraznih oboljenja registrovanih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH u 2022. godini. U Bosansko-podrinjskom kantonu registrovano je 1.171 oboljelih, a svake godine se bilježi porast broja novooboljelih.Na punktovima u Goraždu i Ustikolini za građane su organizirane akcije mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska, uz podjelu promotivnih brošura te upitnika o procjeni rizika obolijevanja od šećerne bolesti. Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa nastavljeno je edukativnim predavanjem u goraždanskom Domu zdravlja za članove Udruženja dijabetičara, Ljekarske komore i Komore medicinskih tehničara.

Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  u saradnji sa Ministarstvom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde, Domovima zdravlja u Goraždu i Ustikolini, te Udruženjem dijabetičara BPK Goražde obilježio je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2021-2023. godine je Dostupnost zdravstvene zaštite, a fokus ovogodišnjeg obilježavanja je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom „Edukacijom do boljeg sutra“.

/bpkg.gov.ba