Dosta vam je grubih peškira? Zamijenite omekšivač ovom jeftinom namirnicom iz kuhinje

FOTO:ILUSTRACIJA

Čak i najskuplji i najpahuljastiji peškiri za nekoliko mjeseci i nakon nekoliko pranja postat će kruti i grubi na dodir. Evo nekoliko savjeta kako da omekšate i najgrublji peškir ili, pak, kako da zadržite mekoću peškira koji ste tek kupili.

Za početak je najbolje da smanjite količinu deterdženta. Peškiri mogu biti kruti zbog toga što se na njima s vremenom talože naslage sapunaste tekućine. Budete li smanjili količinu deterdženta koji koristite za pranje, ciklus za ispiranje vaše mašine za veš lakše će isprati i najmanji trag sapunice s peškira, piše Gloria.hr

Omekšivač zamijenite sirćetom

Omekšivači rublja sadrže silikon koji peškire čini vodootpornim, odnosno daje im svojstvo da “odbijaju”‘ vodu. Tako nikada neće biti dobro oprani. Radije ručnike omekšajte tako da ih svakih šest sedmica operete u vodi u koju ste dodali šalicu bijelog sirćeta. To će ukloniti ostatke sapunice koja peškire čini grubim na dodir i vratiti im prvobitnu mekoću i veću sposobnost upijanja.

I soda će pomoći

Soda bikarbona će pomoći u omekšavanju vlakana i čišćenju tragova hemikalija ili prljavštine te će tako učiniti peškire mekšima. Pomiješajte pola šoljice sode bikarbone s količinom deterdženta koju koristite: dodatni plus ove metode je to što soda bikarbona uklanja neugodne mirise plijesni i vlage koji nastaju ako, primjerice, peškiri dugo stoje mokri u veš mašini ili u lavoru u kupaonici ili možda u vašoj torbi za fitness.

Malo lakše sa sušilicom

Sušenje u sušilici možda može peškire učiniti mekšim, ali vrući zrak u sušilici može oštetiti pamučna vlakna od kojih su peškiri sačinjeni, jednako kao i snažna vrtnja. Zato uključite sušilicu na manji broj okretaja te izmjenjujte sušenje zrakom i sušenje centrifugiranjem. Možete i djelomično osušiti peškire na štriku, a zatim dovršiti sušenje u sušilici. Sušite li peškire na štriku, nakon sušenja ih dobro protresite kako bi se vlakna razdvojila, a peškiri bili mekši.

 

Gloria.hr