FOTO:ilustracija
Važno je održati dobru ravnotežu vitamina, minerala i makronutrijenata. Iz te formule nastala je legenda o pilećoj supi
Pileća supa, pola grejpfruta, vrući čaj…
Kada ste bolesni od svakoga dobijete poneki koristan savjet kakos e liječiti, šta jesti.
Ali, pomažu li nam zaista neke namirnice da se osjećamo bolje?
– Uravnotežena prehrana može ubrzati oporavak, povećati nivo energije i pomoći u izgradnji imunološkog sistema. Važno je konzumirati zdravu, uravnoteženu prehranu kada ste bolesni – kaže Shea Mills, nutricionistica na klinici Mayo u Phoenixu, piše nationalgeographic.com.
Šta biste trebali jesti i piti kada ste bolesni?
Tijelo žudi za određenim rasponom i kombinacijom hranjivih tvari, proteina, ugljikohidrata, vitamina i još mnogo toga iako Ruslan Medzhitov, imunobiolog sa Univerziteta Yale kaže da su te preferencije pokretna meta, koja se mijenja sa zdravstvenim statusom od trudnoće do ubrzanog rasta ili bolesti.
– Način na koji se mijenja ovisi o vrsti bolesti, a to je dio koji ne poznajemo dobro. Postaje vrlo zanimljivo i složeno pitanje: koji je pravi raspon i kombinacija hranjivih tvari – kaže Medzhitov.
Važno je održati dobru ravnotežu vitamina, minerala i makronutrijenata. Iz te formule nastala je legenda o pilećoj supi.
– Pileća supa ima sve te komponente zajedno s elektrolitima. Vruće supe također mogu pomoći u razgradnji sluzi kod infekcija gornjih disajnih puteva – kaže Colleen Tewksbury, dijetetičarka i profesorica nauke o prehrani na Univerzitetu Pennsylvania.
Mills kaže da bi neki vitamini i minerali također mogli biti ciljani dio zdrave prehrane za bolesne.
– Vitamin C, dobijen iz voća i povrća, snažan je antioksidans koji podržava imunološke ćelije dok se bore protiv infekcija, dok vitamin D također može poboljšati imunološki odgovor i smanjiti trajanje bolesti. Masna riba, gljive i crveno meso su među rijetkim namirnicama koje su prirodno pune vitamina D, ali neki mliječni proizvodi i žitarice obogaćeni su dodatnim količinama.
Mills također napominje da je važno usredotočiti se na piće. Hidratacija je ključni dio borbe protiv gotovo svake bolesti, a može biti posebno izazovno kada tijelo gubi tekućinu zbog povraćanja, proljeva ili znojenja zbog povišene temperature.
Pijuckajte napitke bez kofeina poput biljnog čaja, vode, 100-postotnih voćnih sokova i pića s malo šećera koja sadrže elektrolite poput vode od kokosa kako biste pospješili hidrataciju.
Ispijanje proteinskog shakea ili smoothieja također može dodati bitne hranjive tvari kada nemate apetit za čvrstom hranom.
Suplementi također mogu igrati ulogu – ako se pravilno koriste.
– Pokazalo se da dodatak cinka na početku određenih vrsta infekcija gornjeg disajnog trakta smanjuje intenzitet i trajanje određenih virusa. Ali to se mora učiniti rano, unutar 24 sata od pojave simptoma, i nije namijenjeno kao dugotrajni dodatak jer može uzrokovati štetu pri visokim dozama – kaže Tewksbury.
Iako hrana ne liječi bolest, neka može donijeti olakšanje, a neka dodatnu štetu.
– Kapsaicin, koji se nalazi u čili papričicama, može pomoći u razbijanju sluzi i otvaranju disajnih puteva, ali također može uzrokovati mučninu ili čak potaknuti proizvodnju više sluzi. Ledeno hladna pića također bi mogla pomoći kod upale grla, ali ako imate mnogo sluzi, to bi zapravo moglo pogoršati stanje – naglašava Tewksbury.
Medzhitov vjeruje da je tokom bolesti najbolja strategija slušanje svog tijela jer ono za čim žudimo je vjerovatno ono što nam tijelo poručuje da trebamo.
– Kada ste bolesni, vaša želja za jednom vrstom hrane i gađenje prema drugoj nisu nasumične preferencije. To su signali koje je tijelo naučilo prepoznati tokom miliona godina evolucijske selekcije.
Dakle, odmoriti se kad ste umorni i jesti ono što vam se jede u porcijama koje su zadovoljavajuće?
– Tačno tako. Mislim da je to vjerovatno najbolja mudrost koju možemo upotrijebiti – navodi Medzhitov.
Coolstayl