FOTO:Baktiv.hr
Zaboravite beskrajne spiske dozvoljenih namirnica — 6. maj obilježava se kao dan posvećen slavljenju tijelesne pozitivnosti i slobode od dijeta
Međunarodni dan bez dijete (International No Diet Day), pokrenut je 1992. godine od strane britanske feministkinje Mary Evans Young, koja je, nakon lične borbe s anoreksijom, odlučila osnovati organizaciju Diet Breakers. Njena poruka bila jasna – da se suprotstavi štetnim porukama koje promovišu dijetnu kulturu i da ohrabri ljude da poštuju i prihvate svoja tijela. Ono što je započelo kao mala inicijativa u Velokoj Britanijim danas je globalni pokret koji se bori protiv fatfobije, diskriminacije na osnovu težine i nerealnih standarda ljepote koji često dovode do narušenog samopouzdanja i poremećaja u ishrani.
Poruka ovog dana nije da zanemarimo zdravlje, već da ga postavimo iznad društvenih pritisaka. Umjesto da ganjamo nemoguće ideale, ovaj dan nas uči da njegujemo saosjećanje prema sebi i drugima i da cijenimo različitost oblika, veličina i identiteta.
Kako obilježiti ovaj dan?
Najznačajniji način proslave dana bez dijete jeste da se odbace dijetne planove koji oblikuju ljude prema tuđim standardima. Taj dan poziva ljude da ne poprave svoje tijelo – već da ga cijene, slušaju i njeguju. Ovo je snažan podsjetnik da mentalno i fizičko zdravlje treba staviti ispred standarda ljepote.
Također, ovaj dan podržava širi pokret za okončanje stigmatizacije različitih tjelesnih veličina, borbu protiv fat shaminga i diskriminacije koju mnogi ljudi svakodnevno doživljavaju samo zbog načina na koji izgledaju.
Dakle, internacionalni dan dijete potiče prihvaćanje tjelesnih različitosti, i suosjećanje ne samo prema sebi, već i prema drugima, slaveći svačiji jedinstveni oblik, veličinu i identitet.
Kako ostati fit bez dijete?
Umjesto rigoroznih režima, mnogi danas biraju uravnotežen pristup ishrani i životu. Evo nekoliko korisnih savjeta kako da njegujete svoje tijelo:
– Fokusirajte se na zdravu i raznovrsnu ishranu: sezonsko voće, povrće, integralne žitarice, nemasni proteini i zdrave masti.
– Pijte dovoljno vode tokom dana — to pomaže hidrataciji i zdravlju probave.
– Umjesto procesuiranih grickalica, birajte orašaste plodove, jogurt, svježe voće i povrće.
– Ne zaboravite na kretanje i upravljanje stresom – šetnja, joga, ples ili bilo koji pokret koji vas veseli.
S dolaskom toplijih dana, birajte hranu koja je lagana, hidratantna i laka za varenje: krastavice, lubenica, jogurt, zelene salate, hladne supe i bobičasto voće – puni vode i antioksidanasa.
Avaz