“Budućnost je na strani mira i reintegracije, na strani onih koji vole rodnu grudu..”

SVEČANO OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH

U Goraždu je danas održana centralna svečanost povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH.

Obilježavanje je započelo tradicionalnim historijskim časom posvećenom ovom datumu koji je u jutarnjim satima održan u svim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

U prisustvu građana i predstavnika društvenog, političkog i vjerskog života, u ceremoniji polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju braniocima učestvovale su delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, Grada Goražda i općina Foča i Pale u FBiH, Muftijstva goraždanskog te predstavnici boračkih udruženja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Udruženja antifašista i boraca NOR-a.

Na ceremoniji polaganja cvijeća nastupio je hor OMŠ „Avdo Smailović“.

Uz odavanje dužne počasti šehidima, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, muftijstva i boračkih udruženja položile su cvijeće na šehidskom mezarju u Kolijevkama.

Cvijeće je položeno i na Partizansko spomen oblježje.

Proučena je fatiha i položeno cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda.

U Velikoj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija.

Počasni gost akademije bio je bivši član Predsjedništva SFRJ iz BiH Bogić Bogićević koji je građanima čestitao Dan državnosti BiH.

Uz isticanje da su 25. novembra postavljeni temelji moderne BiH, Bogić Bogićević je kazao da je ovaj datum više od datuma za sjećanje i jedan od najznačajnijih datuma u istoriji BiH koji je označio njeno vraćanje poslije prekida. On je ujedno podsjetio na zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, kada su, kako je istakao, donesene političke koje će odgovarati volji i interesima svih bosanskohercegovačkih naroda.

Time je, prema njegovim riječima, označena istorijska prekretnica i vraćanje BiH njenim narodima koji samo ravnopravni mogu odlučivati o svojoj sudbini.

– BiH je činjenično starija od svih njenih naroda. Zato mi danas i ovdje ne činimo ništa protiv bilo koga ni protiv bilo čega. Mi smo samo za BiH, za sve njene građane, za mir i slobodu, za demokratiju, za pravo i pravdu, za uzvišen i ljudski dostojanstven život, za čovjeka i ljubav prema čovjeku i čovječanstvu – istakao je Bogić Bogićević.

Na akademiji je govorila i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća koja je također podsjetila na značaj ovog datuma na koji je, kako je istaknuto, potvrđen kontinuitet BiH kao ravnopravne države svih njenih naroda.

– Budućnost je na strani mira i reintegracije, na strani onih koji vole rodnu grudu, koji žele da njihova djeca žive i školuju se u stabilnoj, prosperitetnoj i slobodnoj državi ravnopravne članice Evropske unije. Mi moramo predano raditi za takvu budućnost. Stavljam akcenat na „mi“, jer pojedinac ne može ništa. Zajednica i BiH mogu sve – istakla je predsjedavajuća u svom govoru.

Ona se ovom prilikom osvrnula na današnju odluku Vlade FBiH o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju regionalne ceste preko Hranjena s ciljem cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda.

– Oni koji su donijeli tu odluku obrazložili su da je izgradnja regionalne ceste Goražde – Hranjen – Hrenovica u dužini od 13,7 km, kao dio cestovnog povezivanja Sarajeva sa Goraždem, od javnog interesa za Federaciju BiH i jedan od znajznačajnijih projekata za ovaj dio BiH i Federacije BiH – kazala je predsjedavajuća Skupštine te uputile čestitke građanima povodom Dana državnosti.

U svečanom dijelu akademije nastupila su djeca iz obdaništa „Sunce“ i SOS, članovi recitatorske sekcije OŠ „Husein ef. Đozo“, hor i  OMŠ „Avdo Smailović“.