Bh. vojnici pokazali vještine, Almir Adilović rasklapao oružje s povezom na očima

Ovom prilikom vojnici Damir Smajić i Alden Kundo demonstrirali su zavidan nivo spremnosti u segmentu borilačkih vještina, dok je Almir Adilović pokazao vještinu rasklapanja i sklapanja ličnog naoružanja sa povezom preko očiju.

Mirnes Ćosić, komandant 3. pješadijskog bataljona, ovom prilikom istakao je da OSBiH obilježavaju 12. godišnjicu svoga postojanja.

“Iako su formirane od tri vojske koje su u prošlom ratu bile na suprostavljenim stranama, OSBiH su poštivanjem zakona i propisa, profesionalnim odnosom i jedinstvom u realizaciji postavljenih zadataka, pokazali da je suživot u BiH moguć, uz dosta uloženog truda i tolerancije. Po ocjeni vrhovne komande OSBiH, kao i drugih međunarodnih subjekata koji aktivno prate situaciju u BiH, izrasli smo u moderne Oružane snage, sposobne da djeluju i izvan granica vlastite zemlje. Učešćem i postignutim uspjesima u operaciji ‘Odlučna podrška’ u Afganistanu, pripadnici OS BiH pa samim tim i našeg bataljona su pokazali i dokazali da rame uz rame sa američkim, njemačkim, danskim i vojnicima drugih zemalja, mogu profesionalno realizovati sve postavljene zadatke u operaciji koja se smatra jednom od najtežih i najzahtjevnijih trenutno u svijetu”, kazao je Ćosić.

On je istakao spremnost bataljona da u svakom momentu pruži pomoć lokalnoj zajednici u kriznim situacijama u slučaju elementarnih nepogoda te kazao da su i svoju obuku usmjerili u tom pravcu.

Čestitke svim pripadnicima Oružanih snaga BiH uputili su predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović. Oni su istakli da je veliki doprinos Oružanih snaga u ukupnom procesu izgradnje i stabilnosti BIH a pojedinim pripadnicima 3. pješadijskog bataljona dodijeljene su pohvale i stimulativne mjere.