Dolina heroja:Uposlenici Nacionalnog parka Sutjeska počeli čišćenje odvodnih kanala kako bi se spriječile daljnje posljedice klizišta

Spomenik Bitke na Sutjesci nije ugrožen klizištem, ali jeste partizanska spomen-kosturnica, pokazali su prvi nalazi ispitivanja tla koje su jučer u Dolini heroja  obavili stručnjaci Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Hidroelektrana na Trebišnjici. Kada će početi sanacija velikog klizišta koje se  pokrenulo  u subotu, još uvijek nije poznato.

Uposlenici Nacionalnog parka Sutjeska danas su počeli sa čišćenjem odvodnih kanala kako bi se spriječile daljnje posljedice klizišta, potvrdio je direktor Nacionalnog parka Sutjeska Dejan Pavlović. Kada će početi sanacija još se ne zna, a dobra vijest je da je pronađen dio neophodne  projektne dokumentacije.

Dolina Heroja
Dolina Heroja

Bit će potrebno ukloniti ogromnu količinu odronjene zemlje, a onda sve vratiti u prvobitno stanje. Iako se tlo smirilo, direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Jovanović ističe da je situacija prilično ozbiljna.

U Nacionalni park od subote stižu pozivi sa svih strana svijeta, a najviše iz zemalja bivše Jugoslavije. Prizor ogromnog kratera koji se otvorio ispod spomenika najvećoj bici iz Drugog svjetskog rata na ovim prostorima,  mnoge je emotivno potresao. Iz SABNOR-a BiH, čiji su predstavnici  obišli klizište pozivaju na regionalnu akciju pomoći.

I u Nacionalnom parku Sutjeska vjeruju da pored entitetskih u sanaciji klizišta neće izostati ni podrška državnih institucija. Procjenjuje se da je do pomjeranja tla došlo zbog obilnih padavina, koje su začepile odvodne cijevi za protok viška vode ispod samog spomen kompleksa.