Na Rudoj Glavi obuka izviđača iz Novog Pazara

Članovi Odreda izviđača “Sandžak” iz Novog Pazara, njih oko 50, ovih dana na lokalitetu Rude Glave prolaze obuku izviđača u zimskim uslovima. Sedmodnevni boravak u kampu u planinarskom domu “Nedim Pilav-Jogi” iskoristit će da svoje članove upoznaju sa historijom i kulturnim naslijeđem ovog dijela BIH.

Saradnja i druženje planinara goraždanskog “Maglića” i Izviđača iz Sandžaka traje već nekoliko godina, a izviđači iz Novog Pazara uživaju u prirodnim ljepotama Rude Glave, druženju i gostoprimstvu domaćina u domu koji je smješten na jugoistočnim obroncima Jahorine na 1.460 metara nadmorske visine.

Izviđači iz Novog Pazara će, osim obuke u zimskim uslovima, u narednih sedam dana, upoznati atraktivne planinske predjele ovog kraja u kojima često uživaju planinari iz BPK Goražde ali i planinari iz cijele BIH.

izvidjaci

Do planinarskog doma na Rudoj Glavi, može se doći iz nekoliko pravaca, Goražda, Foče i Pala u FBiH.

Gostima doma posebno je zanimljiva činjenica da je smješten na trasi kojom su 1992. i 1993. godine pješačile kolone Goraždana koje su iz logističke baze na Grebku nosili hranu, lijekove i municiju za odbranu grada.