Zavičajni muzej u Goraždu uvršten na zvaničnu listu svjetskih muzeja

Zavičajni muzej koji djeluje pod okriljem Centra za kulturu uvršten je na listu svjetskih muzeja i nalazi se u zvaničnom priručniku ICOM-a – Međunarodnog muzejskog vijeća, prevedenog na nekoliko svjetskih jezika.

“Posebno nas raduje što je naš muzej našao mjesto u priručniku koji je svojevrsna promocija ustanova i institucija ove vrste u svijetu, tako da će čitavoj svjetskoj javnosti biti dostupna informacija o postojanju jednog takvog muzeja ovdje u Goraždu”, ističe Adi Džemidžić, kustos goraždanskog muzeja.

Interes za posjete Zavičajnom muzeju u kojem je stalna postavka eksponata iz posljednjeg rata koji simboliziraju život stanovnika opkoljenog Goražda, sve je veći.

“Moje kolege i ljudi s kojima sam razgovarao su oduševljeni i žele doći u posjetu muzeju. Uglavnom je interesovanje najveće u Sarajevu, tako da se uz toplije dane očekuju i brojne organizovane posjete muzeju”, dodaje Džemidžić.

Trenutno se priprema stalna arheološka postavka “Goražde i okolina u prošlosti”.

“Radimo na sortiranju i pripremanju materijala koji će se naći u stalnoj arheološkoj postavci i naravno najveći fokus je na konzervaciji i restauraciji tog materijala koji se nalazi u našoj zbirci, a koji će biti dio stalne arheološke postavke”, pojašnjava kustos Zavičajnog muzeja.

Zavičajni muzej u gradu na Drini osnovan je prije dvije godine.