Fundup: Smanjen tužbeni zahtjev za 3.000 maraka

Advokat Radomana Fundupa, pravosnažno oslobođenog optužbi za ratni zločin počinjen u Foči, smanjio je iznos tužbe protiv Bosne i Hercegovine za 3.000 konvertibilnih maraka (KM) jer je vještakinja promijenila nalaz u vezi s intenzitetom duševnih bolova.

Milenko Vojo Radović, advokat Fundupa, rekao je da je, s obzirom na ispravku vještakinje, traženi iznos tužbenog zahtjeva u ime neimovinske štete s 30.000 KM smanjio na 27.000 KM, dok je iznos u ime imovinske štete od oko 11.500 KM ostao isti. On je kazao i da zatezne kamate na iznos na neimovinsku štetu tužilac potražuje od dana donesene presude, umjesto od dana podnošenja tužbe.

Do smanjenja je došlo jer je vještakinja Zorica Lazarević rekla da djelimično koriguje jedan zaključak, gdje je do greške došlo pri kucanju.

Pojasnila je da je Fundup doživljavao psihičke patnje, odnosno duševne bolove jakog intenziteta tokom pritvora, koji je trajao 185 dana. Psihičke patnje i duševni bolovi koje je doživljavao tokom mjera zabrane, kako je kazala, bili su srednjeg intenziteta.

Državno pravobranilaštvo je prigovorilo u pogledu trajanja straha i duševnih bolova jakog intenziteta, kazavši da zbog perioda prilagodbe Fundup nije mogao imati strah svih 185 dana pritvora.

Lazarević je istakla da su kapaciteti za prilagodbu i mehanizmi odbrane različiti kod svake osobe, ali Fundup nije imao te kapacitete.

Na ovom ročištu iznesene su i završne riječi. Radović je zatražio da Sud usvoji tužbene zahtjeve, istaknuvši kako smatra da je visina istog dokazana materijalnim dokazima, kao i uz pomoć vještaka. Državno pravobranilaštvo je zatražilo da se ovaj zahtjev odbije kao neosnovan, te da obaveže tužioca na naknadu troškova postupka.

Sud je rekao da će odluku dostaviti u zakonskom roku.

BIRN