Prezentovane aktivnosti stručnog tima na izradi strategije razvoja poljoprivrede u BPK Goražde

Jedan od prioritetnih zadataka ministarstva privrede BPK Goražde je razvoj poljoprivredne proizvodnje. U tom konteksu radilo se na izradi startegije razvoja poljoprovrede čija zadnja varijanata nije bila prihvaćena na Skupštini Kantona. Formirana je nova ekspertna komisija čiji je zadatak sagledati stanje i ponuditi preporuke u kom smjeru bi trebala ići poljoprivredna proizvodnja u ovom Kantonu. U tom konteksu danas je u Sali ministarstva privrede održana prezentacija budućih koraka na izradi strategije razvoja poljoprivrede u BPK Goražde. Stručni tim iz obalsti poljoprivrede predstavio je aktivnosti koje će biti poduzeti prije nego se prijedlog strategije ponudi Skupštini Kantona na razmatranje i usvajanje. Ključne su obilazak terena i svih mjesnih zajednica s ciljem utrđivanja trenutnog stanja ali i kapaciteta takvih sredina.

„Cilj nam je da dođemo do kvalitetnog dokumenta kojim će biti zadovoljni svi akteri u oblasti poljoprivrede, da sagledamo trenutno stanje i konačno dobijemo odgovore šta je to čime se poljoprivrednici mogu baviti, odnosno koje poljoprivredene proizvode možemo i trebamo proizvoditi. Zato proces izrade strategije neće biti brz i lak, jer u koracima za konačan prijedlog strategije razvoja poljoprivrede planiran je obilazak terena svake mjesne zajednice i svake poljoprivredene površine i gazdinstva“, kazao je ministar privrede BPK Goražde Anes Salman.

 

Svoju pomoć i podršku pružili su eminetni stručnjaci,profesori, te predstavnici Federalnog zavoda i ministarstva poljoprivrede.

 

„Cilj ekspertnog tima za izradu strategije je da se u konačnici dobije živ dokument na zadovoljstvo svih aktera u poljoprivredi, a ne samo još jedan pisani materijal koji neće služiti ni poljoprivrednicima, a ni politici, kazao je Pejo Janjić predstavnik ministarstva poljoprivrede F BiH.

rtv bpk