Propada stogodišnja vodenica koja je u ratu hranila cijelo Goražde

Stara vodenica u Radničkoj koloniji u Goraždu spasila je na hiljade stanovnika grada na Drini u vrijeme gladi i ratova. Nalazi se na svega 500 metara od Trga branilaca grada. Nekada jedini mlin u urbanom dijelu grada danas je ruševan, oronuo objekat.

Savjet Mjesne zajednice Goražde 2 nastoji animirati gradske vlasti da obnove objekat i proglase ga od interesa za grad kako bi se sačuvalo sjećanje na njegovu ulogu u ranijem periodu, posebno u vrijeme kada je Goražde bilo tzv. Zaštićena zona UN-a.

“Prema nekim podacima vodenica ima najmanje 100 godina. Objekat je doživio nekoliko rekonstrukcija. Trenutno je u veoma lošem stanju, betonski blokovi su uništeni. I tokom Drugog svjetskog rata ovaj mlin je imao značajnu ulogu, jer je bio jedini mlin u gradskom području. U posljednjem ratu je također imao višestruku ulogu za stanovništvo Goražda, jer znamo da je ovdje živjelo blizu 100 000 stanovnika. Ljudi su mljeli pšenicu, ječam, kukuruz, ponekad i rižu koju bi dobili kako bi mogli napraviti hljeb”, kaže Eldin Baljević, profesor historije.

Mlin nije u funkciji jer je uništen kanal putem kojeg je voda pokretala vodenicu. Služi kao podrum za ogrijev.

Stara vodenica
Stara vodenica

„Pokušat ćemo učiniti sve da se obnovi i zaštiti jer, osim Mosta ispod mosta i ovog mlina mi nemamo nekih posebnih obilježja iz tih teških vremena. Rekonstrukcija sigurno ne iziskuje velika sredstva. Potrebno je dovesti vodu iz Podhranjenskog potoka koji je blizu, srediti zidove i pokazivati gostima i turistima koji dolaze kako se živjelo ovdje. Imati jedan mlin koji ima 100 godina starosti, a ne učiniti ništa da se sačuva bilo bi nepravedno. Zadnjih 20-30 godina ti mlinovi su bili veoma važni a danas su već zaborav. I ovaj mlin je direktan svjedok kako je organizovan način života u jednom vremenu i može se koristiti u turističke svrhe”, ističe Baljević.

Dodaje kako mnogi to zaboravljaju i potiskuju, ali da upravo stara vodenica podsjeća na to kako se živjelo tri i po godine u okruženju.