TripAdvisor označio višegradski hotel Vilina Vlas kao mjesto zločina

TripAdvisor je označio višegradski zloglasni hotel Vilina Vlas kao mjesto u kojem su se dešavali zločini. Ovo je učinjeno nedavno, nakon pisanja stranih medija i upućenih apela građana BiH.

TripAdvisor je s ovom aktivnosti označavanja mjesta na kojima su se desili zločini počeo prošle godine, ali je prošlo nekoliko mjeseci dok i Vilina Vlas nije dobila ovu oznaku.

screenshot
screenshot

Vilina Vlas je najpoznatiji o kojem su pisali brojni mediji, ali na listi ih ima još i o njihovoj prošlosti se ne govori, barem ne u recenzijama. Za višegradski hotel koji mnogi hvale zna se da je bio objekat u kojem su vršena ubistva, silovanja i mučenja o kojima su svjedočile brojne žrtve.

“Iako su dušeci promijenjeni, a zidovi okrečeni, okviri kreveta na kojima turisti spavaju su isti oni na kojima je desetine žena napadnuto. U lobiju se nalazi isti kameni pod koji je bio prekriven krvlju, a turisti se kupaju u bazenu u kojem su vršene egzekucije”, napisao je nedavno The Guardian.

Tokom prošlog rata u BiH mnogi objekti koji se danas koriste u normalne svrhe kao što su školovanje, kulturni događaji ili poslovni prostori, bili su pretvoreni u logore, mučilišta i tamnice u kojima su silovane žene.

Zloglasno mjesto je bio i hotel Bikavac koji od rata ne radi. Napisan projekat njegove izgradnje, ali se u njemu ne navodi da li je planirana gradnja na istom mjestu. Planirana je izgradnja hotela s četiri zvjezdice u vrijednosti od 4,5 miliona eura. Opština Višegrad učestvuje u projektu sa 658.333 eura, a traže inozemnog investitora za gradnju.

Hotel Vidikovac u Zvorniku također se reklamirana Tripadvisoru bez upozorenja na mračna dešavanja u periodu 1992-1995. Prema dokumentima logoraša, logor je ovdje formiran 28. aprila 1992. godine. U njemu su vršena silovanja i fizička zlostavljanja.

Motel Brioni u Foči uređivao se tokom rata. Postoje zapisi da su na njemu radili zarobljenici koji su nerijetko mučeni, a neki se nikada nisu vratili s radne akcije. Iako ga nema na Tripadvisoru, preporučuje ga Turistička organizacija Foče. Obnovljen je i proširen 2014. godine.

Motel Kon Tiki koji je u ratu bio poznat pod nazivom “Kod Sonje” služio je kao mjesto u kojem su zarobljavanje Bošnjakinje koje je vojska RS-a silovala i ubijala. U ratu su ga pripadnici VRS zvali bordel. Među svjedočenjima je i ono od kojih vam bude muka i digen se kosa na glavi-silovanje 15-godišnjakinje pred očima njenog oca. Prema riječima svjedoka, ubili su je i izvadili utrobu. Objekat se ne reklamira na TripAdvisoru, ali podaci o njemu postoje kada pretražujete stranicu Turističke zajednice BiH.

Hotel Panorama u Vlasenici, prema optužnici Haškog tribunala, bio je vojni štab VRS u kojem su žene odvođene na prisilni rad i tu su seksualno zlostavljane. Ovaj hotel reklamira Turistička zajednica Vlasenice. Ima novog vlasnika koji ga je renovirao i proširio.

Hotel Una u Novom Gradu također je bio zloglasno mjesto, ali nije u funkciji već godinama. Od maja do augusta 1992. godine služio je kao objekat za zarobljavanje Bošnjaka i Hrvata. Svakodnevno slu zlostavljani i psihički i fizički, a više od 10 ih je ubijeno. Prodaje se unazad nekoliko godina.