Rudo: Mladiću Slavku Mrševiću zbog autizma uskraćeno pravo na obrazovanje

Nenad Mršević iz Rudog od 2016.godine vodi bitku sa obrazovnim sistemom u entitetu RS-a koji je onemogućio školovanje njegovom sinu Slavku jer ima Aspergerov sindrom, odnosno blaži oblik autizma. Nakon završetka osnovne škole, Slavko se uz regularno položeni prijemni ispit upisao u Srednju tehničku školu u Rudom, smjer tehničar drumskog saobraćaja. Nakon prvog polugodišta ostao je neocjenjen, čime je izgubio status učenika te škole.

Problemi Slavka Mrševića, počeli su u prvom polugodištu kada su, navodno, profesori otkrili kako je osoba sa autizmom. Tada su tvrdili kako je Slavko na prevaru upisan u srednju tehničku školu. U borbi za povratak u školske klupe nisu mu pomogla ni mišljenja stručnih kojisija u kojima je navedeno da autizam nije prepreka za nastavak njegovog školovanja.

Cijeli slučaj dospio je i do Suda. Nadležno Tužilaštvo podnijelo je krivičnu prijavu protiv 8 profesora, pedagoga i direktora škole zbog sumnji na nesavjestan rad u službi.

Najveći problem u cijelom slučaju predstavlja protok vremena. Generacija Slavka Mrševića danas je u trećem razredu srednje skole. Čak i ako bi Sud presudio u njegovu korist, on bi morao krenuti iz početka.

rtvbpk