SVEČANO OTVARANJE “SARAJEVSKE ZIME”

Ceremonijom na Pozorišnom trgu u Sarajevu večeras u 19.30 sati svečano će se otvoriti 34. Međunarodni festival “Sarajevska zima” čiji je ovogodišnji moto “Drugo lice svijeta”.

Počasni gost 34. Festivala je Republika Bugarska. Specijalni gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018. do 2022. godine – Južna Koreja, Japan i Kina, a upravo su olimpijski krugovi glavni znak 34. Festivala Sarajevska zima.

Na ovogodišnjoj Sarajevskoj zimi predstavit će se umjetnici sa svih kontinenata iz svih oblasti umjetnosti: teatar, film, vizuelne umjetnosti, multimedijalni performansi, savremeni ples, muzika, opera, balet, dizajn, arhitektura, radionice, novi mediji umjetnosti…

Za ceremoniju otvaranja, koja će se u 19.30 sati održati na Pozorišnom trgu, najavljen je performans mladih umjetnika u olimpijskim krugovima. Nakon podizanja zastave Sarajevske zime najavljen je i koncert Gardijskog orkestra Bugarske “Susret kultura – Od brassa do jazza“, posvećen Bugarskom predsjedavanju Vijećem Evropske unije i svečanom otvaranju 34. Međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Otvaranje 34. Sarajevske zime pratit će bogat i raznovrstan program. Tim povodom danas će u Vijećnici biti otvorena izložba fotografija grada domaćina Zimskih olimpijskih igara 2018. Pjongčanga (Pyeongchang), u Galeriji Roman Petrović bit će izloženo osam plakata Japanske kaligrafije, dok će na istom mjestu biti organizirana i radionica pod nazivom “Drugo lice svijeta, baština i budućnost Evrope”.

Direktan prijenos svečanog otvaranja 34. Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” možete pratiti od 19.30 na BHT1 .