Stanovnici Glamoča zabrinuti za vlastito zdravlje: Smeće ugrožava bazene s pitkom vodom

Stanovnici naselja Glamoč u Goraždu suočeni su s problemom nezakonitog odlaganja smeća iznad njihovih kuća. Edževit Hrelja kaže da ovaj problem traje od rata, ali da nije na vrijeme prepoznat.

– Godinama se to gomila i sad smo u situaciji da je to divlja deponija smeća koja nam ugrožava bazene s pitkom vodom za 16 kuća. Tu vodu trenutno koristi nas šestero, a ostali s vremena na vrijeme dođu. Gradske vode nekad ima, nekad ne, pa je moramo koristiti uprkos tome što se plašimo zaraze – dodaje Hrelja.

Mještani su se u više navrata obraćali nadležnim inspekcijskim službama, ali efekta nije bilo.

– Ja ne mogu da vjerujem da je čovjek nezaštićen i nemoćan i da organi koji su plaćeni da to rade jedan najobičniji problem ne mogu riješiti. Sramota je to za ovu državu, ali i narod koji trpi ove ljude, plaćene od našeg poreza. Bijes u čovjeku proradi i kažem, ako je sve to tako, onda ću i ja istresati smeće pred Općinom – kaže Aljo Hodžić.

Prije nekoliko godina Aljo se vratio iz Francuske, kupio zemljište i izgradio kuću u Glamoču. Ono što vidi u Goraždu primorava ga da preispituje svoju odluku.

– Grad i okolina su vrlo prljavi i deponije su svuda. Organizirani odvoz smeća iz našeg naselja počeo je tek prošle godine, i to na zahtjev komšije Edževita. Rekli su nam da se moramo izjasniti da dobrovoljno to želimo. Ja nigdje u svijetu nisam vidio da neko kaže hoću ili neću da se vozi smeće. Zamislite kako bi izgledalo u velikim gradovima da čovjek baca smeće ispred zgrade jer ne želi da se ono vozi – ističe Hodžić.

Al.B / Avaz