Ratni zločini u Rogatici: Pero Radović tužio Bosnu i Hercegovinu

Pero Radović, koji je pravosnažno oslobođen krivice za zločine na području Rogatice, tužio je BiH zbog neosnovanog hapšenja, boravka u pritvoru, mjera zabrane, suspezije s posla i izgubljene zarade.

Sud BiH

Radovićev advokat Petko Pavlović uložio je dokaze među kojima su i prvostepena i drugostepena oslobađajuća presuda, zapisnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o hapšenju, rješenje o određivanju mjera zabrane, te tekstovi iz medija koji su izvještavali o postupku koji se vodio protiv njegovog klijenta.

Pavlović je uložio i rješenje o Radovićevom zasnivanju radnog odnosa u “Poštama Srpske”, te radnu knjižicu, rješenje o udaljavanju s rada te rješenje o ukidanju suspenzije.

Fahreta Delić iz Pravobranilaštva BiH prigovorila je da dokazi koji je odnose na Radovićev angažaman u “Poštama Srpske” nisu ovjereni. Pavlović je kazao da će Sudu BiH dostaviti ovjerene kopije ovih dokumenata.

Nakon izvođenja materijalnih dokaza, konstatovano je da su dostavljeni nalazi i mišljenja vještaka neuropshijatrijske i ekonomske struke, ali vještaci na ovoj raspravi nisu usmeno iznosili svoje nalaze.

Radović je u maju 2017. godine pravosnažno oslobođen da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još sedam osoba, u rogatičkom selu Karačići učestovao u strijeljanju i paljenju 20 Bošnjaka.

Zajedno s njim za taj zločin oslobođeni su Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Ilija i Miloš Vukašinović.

Rasprava je odložena za 13. mart, kada će biti iznesena visina tužbenog zahtjeva, te iznesene završne riječi.