Dječija predstava „Abeceda književnosti“ iz Mostara pred mališanima iz Goražda

Dječija predstava „Abeceda književnosti“ Lutkarskog pozorišta Mostar danas je izvedena u Goraždu. Predstava na komičan način govori o odnosu između učenika Anđelka i njegovog nastavnika, o školskim danima i životnim pitanjima koja prate odrastanje, ali i odraslu dob.

 

–To je predstava koja je koncipirana kao školski sat, gdje se dešava ustvari jedan drugi školski sat koji bi sva djeca voljela vidjeti, međutim znamo da škola ima jedan taj malo „stegnuti karakter“ gdje se rade stvari koje se trebaju raditi, a mi dolazimo da to malo relaksiramo i da se djeca smiju –kazao je za RTV BPK Goražde Ivo Krešić, glumac iz Mostara.

–Ja sa djecom radim punih 10 godina a ovo mi je svakako jedan od dražih predstava koju igram zato što je interaktivna, vrlo bliska djeci i velika nam je čast kad nas pozovu, ugoste i drago nam je da smo danas u Goraždu rekao – Igor Vidačković, glumac Lutkarskog pozorišta Mostar.

Tema predstave je odnos između nastavnika i učenika gdje kroz ispitivanje i razgovor o književnosti i piscima učenik dobija nove spoznaje, a nastavnik se prisjeća svijeta djetinjstva, igre i šale. Predstava je namjenjena svim generacijama.