Počelo suđenje za silovanje u Višegradu

U Sudu Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Vuku Ratkoviću zbog optužbe za silovanje počinjeno u periodu od juna 1992. do januara 1993. godine u Višegradu.

Optužnicom, koja je potvrđena 19. decembra prošle godine, Ratkoviću se stavlja na teret da je, kao pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u više navrata mučio, zlostavljao, silovao i premlaćivao jednu žensku osobu srpske nacionalnosti.

“Optuženi je u tri navrata prisiljavao žensku osobu srpske nacionalnosti na seksualni odnos, jer je bila udata za Bošnjaka”, rekao je tokom čitanja optužnice Edin Muratbegović, tužitelj Državnog tužilaštva.

Oštećena će u ovom predmetu biti i svjedok s mjerama zaštite, a prema optužnici, u periodu ratnih dejstava između VRS-a i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), njen muž i sinovi su napustili Višegrad, dok je ona ostala s maloljetnom kćerkom u tom gradu.

“Optuženi je sredinom juna došao naoružan pred njenu zgradu, prisilno je odveo u stan, skinuo, tukao, a potom i silovao, govoreći joj da je žena Turčina. Dva puta ju je silovao u njenom stanu, kada u njemu nije bilo nikoga”, kazao je Muratbegović.

Treće silovanje, kako je naveo tužitelj, dogodilo se sredinom januara 1993. godine, kada su u stanu oštećene bile prisutne njena maloljetna kćerka i bratična.

“Silujući je tada, optuženi je oštećenoj rekao da ga mora poštovati kao novog muža i da je ona njegovo vlasništvo. Kazao joj je da neće više rađati tursku, već njegovu, srpsku djecu”, naveo je tužitelj Muratbegović.

Kako stoji u optužnici, optuženi je malodobnu kćerku oštećene tjerao da kaže gdje joj je otac, a uz to, tjerao ju je i da pušta srpske pjesme, o ubistvima Bošnjaka na Drini.

Nastavak suđenja zakazan je 5. marta.