U subotu zimski pohod “Grebak –Put života”

Povodom obilježavanja 1. Marta – Dana nezavisnosti BiH Planinarski klub Goražde Maglić organizuje tradicionalni zimski pohod “Grebak –Put života” 2018. Trajaće dva dana jer je pored pohoda i tradicionalnog planinarskog druženja na Rudoj glavi planiran I obilazak nekropole stećaka na Goršić polju.

Goraždanski planinari organizuju već 22. godine zimski pohod na Grebak kojim žele sačuvati od zaborava sve ono što je značio put života za tadašnju goraždansku enklavu.

“Manifestacija je dvodnevna jer je staza zahtjevna, a okupljanje učesnika je u subotu, na Grepku je planiran susret sa planinarima iz Sarajeva, Zenice i Tuzle, a kolona će potom krenuti ka Rudoj glavi gdje ćemo imati prigodan program posvećen “Putu života”. U nedjelju krećemo ka Brzači gdje ćemo našim gostima predstaviti I dio kulturno-historijskog naslijeđa kojim raspolažemo a to je nekropola Goršić polje koja je na listi UNESCO-a” – ističe Zajko Šovšić, predsjednik UO Planinarskog kluba “Goražde-Maglić”.

Okupljanje učesnika iz Goražda je planirano u 6 sati u subotu na spomen obilježju a organizatori su upozorili da trebaju biti spremni na višesatno pješačenje u teškim uslovima  što podrazumijeva adekvatnu opremu.

rtvbpk