Povjereništvo u goraždanskoj SDA: Hoće li biti turbulentno kao u TK

I Goražde je jedan od gradova gdje je nedavnom odlukom Predsjedništva SDA uvedeno povjereništvo u stranačke odbore. Za povjerenika je izabran Mirsad Žuga, član Općinske organizacije SDA u Goraždu, a prva sjednica ovog povjereništva bit će održana u srijedu.

Odluka o uvođenju povjereništva donesena je zbog nefunkcionalnosti i nedjelovanja organa Kantonalne organizacije Goražde već duži period. Predsjedništvo SDA imenovalo je i 14 članova povjereništva, među kojima su predsjednici općinskih organizacija, premijer i predsjedavajuća Skupštine BPK i ostali koji su bili i ranije u organima stranke, te nekoliko novih ljudi.

– Povjereništvo je imenovano na godinu dana i u tom periodu će biti provedeni izbori u KO Goražde. Želimo podmladiti stranku, osigurati jedinstvo i svi koji su zainterovani da rade za dobrobit države i BPK dobrodošli su i vrata su im otvorena. Tražit ćemo da se stranačke odluke poštivaju i to će biti osnovni princip djelovanja – kaže Žuga.

U Vladi BPK od početka mandata bilo je prilično turbulentno. Više puta je rekonstruisana, a aktuelna većina sastavljena je od SDA i više manjih stranaka i nezavisnih zastupnika. Zbog svega toga povremeno dolazi do određenih problema.

– Pokušat ćemo stabilizirati Vladu jer smatramo da zbog građana i kantona sada nije vrijeme za smjene i kadrovske promjene, osim u nekim slučajevima gdje je to neophodno uraditi, a radi se o imenovanju nove osobe na čelu Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose umjesto ministrice iz SDA Radnile Janković koja je nedavno penzionisana – kaže Žuga, koji dodaje da Vladi treba dati podršku.

Ne očekuje probleme slične onima koji se dešavaju u Tuzanskom kantonu nakon uvođenja povjereništva. Međutim, nezvanično saznajemo da je situacija i u Vladi BPK i u goraždanskoj SDA daleko od dobre. Vlada već tri sedmice nije održala sjednicu a nije uobičajeno da se napravo tolika pauza između dva zasjedanja. Ima li to veze sa “pospremanjem” u SDA i uvođenjem povjereništva uskoro će biti poznato.

A do uvođenja povjereništva u SDA Goražde došlo je zbog nezadovoljstva, sukoba i podjela koje duže vladaju u ovom ogranku. Kako saznajemo, još u oktobru prošle godine devet članova KO SDA Goražde je od Predsjedništva SDA zatražilo uvođenje povjereništva kao jedinog mogućeg rješenja koje bi moglo doprinijeti stabilizaciji stanja. Oni su zatražili smjenu donedavnog predsjednika KO Mustafe Kurtovića zbog nerada, nefunkcionalnosti i nezauzimanja pravovremenih stavova po brojnim pitanjima.

Lokalni mediji navode da je Kurtović često bio u sukobu sa aktuelnim gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem, što je bitno utjecalo na funkcionisanje vlasti, kao i sa predsjednikom OO SDA Goražde Adisom Halilovićem. Također, Kurtovića vežu za brojne afere i povezanost sa lokalnim tajkunima.

Nakon odluke Predsjedništva SDA o njegovoj smjeni, Kurtović se nije oglasio tako da nisu poznati njegovi stavovi u vezi sa budućim djelovanjem. On je, inače, zastupnik u Skupštini BPK i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta.

faktor.ba