PK “Goražde- Maglić”:Sutra počinje zimski pohod “Grebak-Put života”

Planinarski klub Goražde-Maglić već godinama čuva sjećanje na put spasa  kojim su u toku rata prošle hiljade stanovnika ovog područja. Neki su ovim  putem  izbjegli iz opkoljenog Goražda, dok je većina , uglavnom noću , pješačila desetinama kilometara , kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad  iz logističke baze na Grepku,  donijeli  hranu i lijekove.To je trajalo mjesecima, po izuzetno teškim uslovima, a mnogi su, nažalost uslijed raznih okolnosti, hladnoće, granatiranja i minskih polja,   izgubili svoje živote.


U Planinarskom klubu Goražde-Maglić , ističu zadovoljstvo što je sve više onih koji se uključuju u planinarski pohod , koji  u zimskim uslovima, iziskuje posebne pripreme i zahtjeva  fizičku spremu jer se pješači oko šest sati,  od Grepka do Rude Glave gdje  se učesnici zaustavljaju na mjestima stradanja obilježenim spomen pločama kako bi odali počast nevinim žrtvama.

Put spasa otkrio je Hasan Turčalo Brzi koji je sa svojim saborcima spasio na hiljade života, ali ne i svoj.  I ovogodišnji, zimski pohod „Grebak put života“  dio je  obilježavanja Prvog marta, Dana nezavisnosti BiH.

rtvbpk