Lovišta u Foči: Pojačanim kontrolama suzbijaju krivolov- ugrožene srna i divokoza

Policija i lovočuvarske službe pojačali su kontrolu u fočanskim lovištima, a samo u posljednjih mjesec dana uhvaćeno je sedam lovokradica.

Od tri fočanska lovišta, najteža situacija je u Sportsko-rekreacionom lovištu “Bakić”, koje je najveće i prostire se na 72.000 hektara, a kojim gazduje Lovačko udruženje “Bakić”.

Policija je u ovom lovištu prošle sedmice zatekla dvojicu krivolovaca, koji su pobjegli, ali su iza sebe ostavili odstrijeljenu srnu i oružje.

Nakon dva dana, prijavili su se policiji i odgovaraće za krivična djela nedozvoljen lov i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja, a za odstrijeljenu srnu platiće Lovačkom udruženju kaznu nešto veću od 1.000 maraka.

Koordinator Sportsko-rekreacionog lovišta “Bakić” i jedan od lovočuvara Mladen Kovač upozorava da je sve manje srneće divljači.

“Sve je više noćnog krivolova sa reflektorima. Baš sinoć je ispred KPZ-a došla ranjena srna, koja je otišla u pravcu Drine, nismo je mogli naći, vjerovatno je voda odnijela”, navodi Kovač.

On dodaje da u borbi protiv krivolova imaju dobru saradnju sa policijom.

“Uz pomoć policije, sve više i više stajemo ukraj lovokradicama i nadam se da ćemo u narednom periodu da im skroz stanemo ukraj. Najčešća meta je srneća divljač, čije meso se prodaje na crnom tržištu”, kaže Kovač.

On napominje da je lov na srnu zabranjen, dok je lovna sezona na srndaća u ljetnom periodu, ali da krivolovci nemaju milosti ni prema skoznim srnama, pa ih ubijaju sa mladunčadima u utrobi.

Lovočuvari Nacionalnog parka “Sutjeska”, koji brinu o Posebnom lovištu “Zelengora”, površine 49.000 hektara, bogatom svim vrstama divljači, a posebno divokozom i srnom, nedavno su uhvatili pet krivolovaca iz Gacka.

Šef Lovočuvarske službe Miloš Nogo kaže da  je lovište pokriveno kamerama, dronom i radio vezom i da je deset lovočuvara neprestano na terenu.

“Svi mogući pravci i putevi se prate u svrhu suzbijanja krivolova. U posljednjih pet mjeseci imali smo četiri akcije u kojima smo priveli deset lica i oduzeli osam pušaka”, ističe Nogo.

On dodaje da imaju odličnu saradnju sa policijom u Foči, Gacku i Kalinoviku.

Najmanje posla sa lovokradicama u ovoj sezoni imali su u Privrednom lovištu “Vrbnica”, nakon dugogodišnjeg unapređivanja i usavršavanja lovočuvarske službe.

Ovo je najmanje od tri fočanska lovišta, a brigu o njemu vodi Šumsko gazdinstvo “Maglić”.

Šef  Radne jedinice Lov i ostali proizvodi šumarstva u ŠG “Maglić” Bojan Paprica ističe da su rezultate dali konstantno prisustvo lovočuvarske službe na terenu i savremena video oprema.

“Senzorske kamere postavljamo svuda u lovištu, i na hranilištima, pa pratimo brojno stanje divljači i kretanje divljači, zatim na pristupnim putevima u lovištu, ali isto tako i na nekim šumskim stazama i na mjestima kuda bi se mogli kretati krivolovci, da ih na taj način osujetimo. Šumsko gazdinstvo je nabavilo i dron, kojim se, takođe, vrši kontrola lovišta i na naše zadovoljstvo u protekloj lovnoj sezoni nismo imali slučajeva krivolova”, kaže Paprica.

On je naglasio da svi korisnici fočanskih lovišta moraju da se potrude prisustvom na terenu i nabavkom dodatne opreme, te dobrom saradnjom sa pripadnicima MUP-a Srpske, Državne granične službe i drugih institucija i organizacija, koje mogu biti od pomoći.

radio foča