Protokol o saradnji:Za dijalog i razumjevanje

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, Odbor za međureligijsku saradnju Goražde, Grad Goražde i Opština Novo Goražde potpisali su Protokol o Saradnji. Potvrda je to i dosadašnje dobre saradnje te spremnosti za realizaciju projekata na području ovih lokalnih zajednica naglasili su  potpisnici protkola na svečanosti koja je tim povodom upriličena u Goraždu.

Potpisnici protokola o saradnji sa svečanosti su poslali zajedničku poruku mira, ljudima koji predstavljaju crkve i vjerske zajednice, vjernicima i građanima.Odbor za međureligjsku saradnju Goražde primjer je uspješnog rada i djelovanja za dobrobit svih.

Pozvali su sve ljude na razumijevanje i solidarnost kako bi kroz saradnju dali vlastiti doprinos izrgradnji trajnog mira u BIH. Potvrda uspjeha Odbora je i to što su protokol potpisali i predstavnici dvije lokalne zajednice, entitetski susjedi, a koje su tim činom  iskazale spremnost da nastave realizaciju projekata na ovom području koje će doprinijeti međureligijskom dijalogu, miru i boljoj komunikaciji među crkvama i vjerskim zajednicama, izgradnji povjerenja i saradnje uz uvažavanje različitosti i poštovanje sličnosti.

Protokol je plod aktivnosti u sklopu projekata koje provodi MRV BiH u saradnji sa organizacijom CRS, čiji predstavnici su takođe prisustvovali potpisivanju.

“Protokol o saradnji je značajan dokument, ali je samo okvir za buduće aktivnosti koje ćemo kreirati i realizovati, vođeni iskrenim namjerama da izgradnja saradnje i dobrih komšijskih odnosa na prostoru u kome živimo i susrećemo se, budu naša svakodnevna ljudska obaveza”,stoji u zajedničkoj poruci potpisnika Protokola o saradnji.

rtvbpk