Gost svečane akademije prof.dr. Ejup Ganić

Centralna svečanost u povodu 1 mata Dana nezavisnosti BiH bila je svečana akademija u Velikoj Sali Centra za kulturu. Gost akademije bio je akademik,profesor i bivši član ratnog predsjedništva Republike BiH Ejup Ganić.

Na današnji dana prije 26 godina Bosanci i Hercegovci su na referendumu izabrali  nezavisnu i suverenu BiH. Tada je na referendum izašlo  64 posto građana koji su upisani u birački spisak, od njih 99 posto pozitivno se opredijelilo na referendumsko pitanje kojim je izražena volja građana BiH da grade nezavisnu državu i da su u toj volji satkani hrabrost, upornost i neprikosnovena želja da za vrijeme raspada bivše Jugoslavije sačuvaju samostalnost BiH.

„Mi smo pokušavali da očuvamo Jugoslaviju, radili smo i na rezoluciji ali nije bilo volje ni od lijevih ni desnih susjeda.Ostalo nam je još da pitamo narod a on je sa 64% odgovorio da želi nezavisnu i samostalnu BiH. Već u aprilu skoro cijeli svijet priznao je BiH. No ni to nije moglo spriječiti krvavi rat ni brojne žrtve uglavnom civile ali BIH je opstala i ostala nezavisna i suverena“, kazao je izmedju ostalog bivši član ratnog predsjedništva BiH, Ejup Ganić.

Prisutnima na akademiji obratili su se i gradonačelnik Goražda, Muhamed Ramović  i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde, Aida Obuća koji su ukazali na brojne žrtve i dešavanja nakon referenduma ali i potrebe gradnje bolje budućnosti u nezavisnoj i suvernoj BiH.

Program svečane akademije upotpunili su i učenici OMŠ Avdo Smailović Goražde.

rtvbpk