Goraždanski deminer Senad Čolo odlikovan zlatnom značkom

Na svečanoj sjednici povodom Dana civilne zaštite priznjanja za posebne zasluge u oblasti zaštite I spašavanja tokom 2017 godine koja dodjeluje federalni štab, dobilo je 105 kolektiva I pojedinaca.

Među dobitnicima je I Senad Čolo, goraždanski deminer u penziji koji je odlikovan zlatnom značkom. Pored deminiranja bio je angažavan I u niz drugih segmenata zaštite I spašavanja. Prošao je I gotovo sve odgovorne funkcije I terene od Drine do Save.

Među najtežim zadacima ističe čišćenje Debelog brda kod Sarajeva, ali je I ponosan na činjenicu da su posebno u okolini Goražda timovi u kojima je djelovao očistili značajne površine od mina što je ponekad zahtijevalo I alpinističke vještine. Nakon 20 godina u jednom od najtežih zanimanja priznanje mu znači puno.

“Bilo je mnogo odricanja, niz situacija koje su mi se urezale u sjećanje a bilo je I lijepih trenutaka, druženja prije svega.”, kazao nam je Senad.

Dugogodišnje iskustvo u oblasti zaštite I spašavanja koje je na kraju I nagrađeno posebno je došlo do izražaja I u vrijeme velikih poplava najprije u Goraždu a potom I u srednjoj I Sjevernoj Bosni, sve do nedavnih pretraga terena za tijelima unesrećenih.

Danas u penziji koju je ovjerila I Zlatna značka, Senad Čolo, ističe kako je  deminiranje prije svega timski rad u kojem je I uz poneku čarku, drugarstvo na prvom mjestu. Pismenu pohvalu dobio je izmedju ostalih I Izudin Muminović iz Goražda a zahvalnicu Općinski štab Civilne zaštite Pale u Federaciji BiH.

rtvbpk