Četnici u Višegradu: Ravnogorski pokret se poklonio Draži Mihajloviću

Veliki broj pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske okupio se danas na postrojavanju u Višegradu, povodom obilježavanja 72. godišnjice od hapšenja Dragoljuba Draže Mihajlovića, četničkog generala.

Tačnije, delegacije Boračke organizacije općine Višegrad i članovi Ravnogorskog pokreta iz RS-a položili su jutros cvijeće i vijence na centralni spomenik u Višegradu.

Planiran je pomen i parastos Mihailoviću i njegovim pratiocima kapetanu Nikoli Majstoroviću, majoru Dragiši Vasiljeviću i poručniku Blagoju Kovaču, koje je podignuto u Draževini, gdje je Mihailović uhapšen 13. marta 1946. godine, a njegovi saborci ubijeni.

“Na tom lokalitetu uhvaćen je đeneral Dragoljub Draža Mihailović. Mučkim hvatanjem od strane ozne ubijeni su čičini pratioci Majstorović Nikola, Vasiljević Dragiša i Kovač Blagoje. Tim povodom kao i svake godine Ravnogorski pokret Višegrad obilježava taj dan bitan za našu istoriju, za našu ideju za naš put kojim treba da idemo i da ne zaboravimo zlodela onih koji su se odrekli i Boga i svog Srpskog naroda,svoje slave, predaka, istorije i običaja.

Dođite da svojom slogom i bratskom i sestrinskom ljubavi odamo počast đeneralu Draži i njegovim pratiocima u ove dane Vaskršnjeg posta, dostojanstveno, složno i sa molitvom u našim srcima”, stajalo je u pozivu za ovaj događaj.

Podsjećamo, prethodnih godina ovo okupljanje obilježili su brojni incidenti, a pojedinci i organizacije iz bh. društva već godinama upozoravaju kako je ova svečanost sramna, jer se veliča čovjek koji je odgovoran za veliki broj zločina nad Bošnjacima, Hrvatima i drugim nesrspkim stanovništvom.

Ipak, svake godine ova manifestacija se održava, uz nezaobilazne četničke uniforme i ikonografiju, uz postrojavanje u centru grada.

radiosarajevo.ba