Demobilisani borci protestirali pred zgradom Vlade BPK

Danas se okupila grupa demobilisanih boraca, nezadovoljni statusom i odnosom vlasti prema ovoj kategoriji te radom boračkih udruženja.

Oni zahtjevaju objavu registra boraca iz ovog kantona,  uvođenje boračkog dodatka  i prestanak finansiranja boračkih udruženja za koje tvrde kako ne čine ništa za boračku populaciju.

Okupljeni borci posebne kritike su uputili na račun rada Udruženja demobilisanih boraca, zahtjevajući smanjenje broja boračkih udruženja ali i na adresu Ministarstva za pitanja boraca FBIH u vezi predloženih rješenja u Nacrtu Zakona o pravima demobilisanih  boraca. Ističu kako je riješavanje  statusa boraca sa 60 i više godina starosti , diskriminirajuća odredba u odnosu na ostatak boračke populacije iz kategorije demobilisnaih boraca.

Sa okupljenim borcima razgovarali su premijer BPK Goražde Emir Oković i ministar za boračka pitanja Eniz Halilović.

„Oni su imali najviše primjedbi na rad Udruženja i mi ćemo već sutra razgovarati sa rukovodstvom i sa ovim ljudima pa ćemo vidjeti ishod“, izjavio je Halilović, nakon sastanka sa grupom demobiliksnaih boraca.

Najavili su i masovnije proteste ukoliko vlasti  u narednih sedam dana ne pokažu spremnost za riješavanje problema boraca i u ovom dijelu FBIH.

rtvbpk