Polaznice radionica krojenja i šivenja pokazale vlastite odjevne predmete

Udruženje žena za ruralni razvoj općine Pale – Prača je udruženje koje je poznato i cjenjeno kako u BPK-a kantonu tako i šire.

Vrijedne žene ovog udruženja na čelu sa svojom predsjednicom Aidom Crnčalo kroz razne edukativne radionice uspješno su realizirale mnoge projekte do sada.

Jedan od njih je „Ekonomsko osnaživanje žene na selu“ kojeg finansiraju Vlade Švicarske i Švedske putem projekta “Jačanja uloge MZ u BiH” koji se implementira posredstvom UNDP-a u BiH. Sufinansijer pomenutog projekta je općine Pale FBiH. Cilj ovog projekta je, po rječima predsjednice udruženja, doprinjeti poboljšanju kvaliteta života nezaposlenih žena u mjesnim zajednicama Općine Pale FBiH.

Implementacija projekta „Ekonomsko osnaživanje žene na selu“ počela je krajem prošle godine. Ogleda se u radionicama krojenja i šivenja, a obuhvata teoretsku i praktičnu obuku. Radionice pohađa 15 žena, uglavnom nezaposlenih iz mjesnih zajednica Prača i Hrenovica. Edukaciju žena vrši Ermin Džemidžić iz Goražda, profesor praktične nastave u SSŠ “Džemal Bijedić” Goražde, a i samostalni je poduzetnik sa dugogodišnjim radnim iskustvom u ovoj oblasti.

Nakon nešto više od dva mjeseca obuke polaznice radionica radosno i ponosno pokazuju svoje prve ručne radove.

One su savladale osnove krojenja i šivenja. Uradile su svoje prve odjevne predmete i to za one najmlađe, dakle rade na izradi dječijih odjevnih predmeta, a nakon toga u planu je izrada odjevnih predmeta za odrasle. Zadovoljne su obukom. Ima još tu dosta toga da se uči i usavršava kaže Alma jedna od polaznica. Iz priloženog se vidi da ove žene znaju zašto su tu i šta im je cilj. Možda neka od njih pokrene i samostalni obrt.

Iz udruženja žena za ruralni razvoj općine Pale – Prača najavljuju 20.marta 2018. godine modnu reviju za mališane, koja će biti upriličena u Društvenom centru u Prači na Dan reintegracije Prače, sa početkom u 12:45 sati.

Ovom prilikom pozivaju sve zainteresovane da dođu i proprate reviju te se na taj način i sami uvjere u ono što su one naučile u proteklom periodu.
Mi im želimo puno uspjeha u daljem radu i još puno uspješno realiziranih projekata kroz koje će žene sa ovih prostora pokazati svoje umijeće i svoju kreativnost.