Uz Dan mladih: Otvoreni dijalog o pitanjima koja zanimaju mlade ljude

Osim što je prvi dan proljeća 21. mart je i Dan mladih Grada Goražda. Obilježen je nizom aktivnosti  a jedna od njih je i otvoreni dijalog u režiji Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Obilježavanje dana mladih Grada Goražda počelo je na spomen obilježju odavanjem počasti ubijenoj djeci u proteklom ratu,  a nastavljeno je u Maloj sali Centra za kulturu gdje su otvoreno o svemu što ih interesuje a u vezi sa položajem mladih razgovarali sa predstavnicma lokalnih struktura vlasti.

Otvoreni dijalog kao sadržaj dana mladih inicirali su članovi Asocijacije srednjoškolaca.

„Osim općenito o položaju mladih, problemu nezaposlenosti i slično, akcentovali smo i položaj mladih u ruralnim sredinama koji su, moramo to istaći, nerijetko i diskriminisani“ –  kaže Lamija Hadžić, PR lokalnog tima ASU BiH.

Obilježavanje Dana mladih bio je prava možda i rijetka prilika i pokušaj da direktno utiču na kreiranje politika na lokalnom nivou koje za cilj imaju poboljšanje njihovog položaja.

„Namjera je da im damo do znanja da nismo oni koji isključivo sjede po kafama već i da želimo ako ništa probati doći do određenih rješenja, nadamo se da će shvatiti da nije čitav grad pasivan, jer mi želimo inicirati promjene“-  ističe Ema Tutić, koordinatorica lokalnog tima ASU BIH.

Mladi Goražda obilježili su svoj dan i nizom edukativnih sadržaja, promotivnim kampanjama kao i izložbom radova učenika srednjih škola.

rtvbpk