Rudo : Otvoren Sajam domaćih proizvoda

Sajam domaćih proizvoda, koji je okupio više od 150 izlagača iz BiH, Srbije i Crne Gore, svečano je jučer otvoren u Rudom u prisustvu velikog broja gostiju.

Načelnik opštine Rato Rajak rekao je da ovaj sajam ne čini samo obilje kvalitetne ponude domaćih proizvoda, ručnih radova, hrane i pića koji sa sobom nose neke karakteristike zavičaja i podneblja iz kog dolaze, nego da manifestaciju prate vrlo kvalitetna stručna predavanja o odabranim temama i niz zanimljivih kulturno-umjetničkih sadržaja.

„Sajam odiše druženjem i prijateljstvom, razmjenom dobre volje među ljudima sa različitih strana granica bez ikakvih predrasuda“, istakao je Rajak.

Član Organizacionog odbora manifestacije Predrag Kastratović kaže da se ove godine okupilo oko 150 izlagača, 100 učenika iz osnovnih i srednjih škola, veliki broj učesnika iz mjesnih zajednica.

Sajam je koncipiran, kao i ranijih godina, sa pregršt edukativnih, kulturno-zabavnih događaja od kojih izdvajamo predavanja za malinare, za pčelare, za proizvođače mlijeka, zatim od kulturno-umjetničkog sadržaja tu su pozorišne predstave u izvođenju amaterske pozorišne grupe iz Rudog sa prikazom narodnih običaja“, istakao je Kastratović.

Prema njegovim riječima, i ove godine neće izostati takmičenje za najbolji kolačić, nagradni konkurs za učenike osnovnih škola, takmičenje u spremanju riblje čorbe i još mnogo mnogo toga.

On je rekao da je cilj sajma promocija i podrška privatnom preduzetništvu i promocija same opštine Rudo, poljoprivredne proizvodnje, domaće proizvodnje i svega što odlikuje ovaj kompletan region.

Učesnik sajma Vehid Alić iz Tuzle bavi se proizvodnjom figura od čokolade.

„Čokolada se uvozi iz Belgije i imaju mašine topilice i kalupi za čokoladu. U ponudi imamo figure u obliku pande, kopačke, dječije autiće iz crtanih, štikle, jaja, zečevi, Miki i Mini, table za poklone za najbolju tetku, mamu, djevojku i sve to ukrašeno čokoladom“, rekao je Alić.

Učesnica sajma Isidora Novaković kaže da se bavi proizvodnjom i prodajom kolača u okvirima kućne radinosti.

„To nisu svakidašnji kolači koji se mogu vidjeti na skoro svakoj trpezi. Riječ je o mafinima punjenim eurokremom ili nekim domaćim kremom, kao što su malina, višnja, a zatim kolačići na štapiću, desert u čaši i posni program, a to su domaće štrudle sa makom i malinama, rafaelo kuglice i medenjaci dekorisani i ukrašeni današnjim logom sajma, ali i mladenci u duhu današnjeg praznika“, istakla je Novaković.

Sajam domaćih proizvoda, koji organizuje Javna ustanova za turizam i sport Rudo u saradnji sa opštinom, nevladinim organizacijama i preduzetnicima, biće završen u subotu, 24. marta.

058.ba