Ekshumacija u Foči: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe

Tokom ekshumacije na lokalitetu Dragojevića buk, na području Foče, koja je počela prošle sedmice, ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

-Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se na ovom lokalitetu nalazi veći broj žrtava. Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni 1992. godine na ovom području – pojasnila je Čengić.

Istakla je da je tokom i nakon rata “na ovom lokalitetu napravljeno smetljište”.

-Trenutno pretražujemo širi lokalitet dužine 120, širine 60, i dubine 15 metara. Zasada samo nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve. Ekshumacija će biti nastavljena i u narednom periodu. Pretraživanje se vrši i ručno i mašinski – naglasila je Čengić.

Govorila je i o pretraživanjima na drugim lokalitetima u narednom periodu.

-Kada je riječ o novim lokalitetima, krajem ove sedmice pretražit ćemo dvije lokacije na području Zvornika. Na jednom mjestu pretpostavlja se da je riječ o pojedinačnom, a na drugom je moguće i o masovnoj grobnici. Vidjet ćemo da li su informacije tačne – najavila je Čengić.

I polovinom aprila, kako je kazala, zakazana je ekshumacija na području Bratunca.

-Ovdje očekujemo da bi mogao biti veći broj žrtava. Vratit ćemo se na lokalitet jame Mandra na području Rogatice gdje je prošle godine počela ekshumacija. Pretražen je veći dio jame, a mi ćemo se ponovo vratiti na ovaj lokalitet kada budu dozvoljavali vremenski uslovi. Traga se za Rogatičanima koji su ubijeni tokom proteklog rata – izjavila je Čengić.

Vratit će se i na lokalitet Tugovo na području Vlasenice gdje je u septembru prošle godine otkrivena primarna masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 11 žrtava.

faktor.ba