Obrtnička komora BPK Goražde: Održana redovna skupština obrtnika

Članovi Obrtničke komore BPK povodom Dan obrtnika ukazali na  brojne probleme sa kojima se susreću goraždanski obrtnici.  Na osnovu analize stanja broja otvorenih i zatvorenih obrta u prva tri mjeseca 2018. godine , registrovano je 10 novih obrta.

Kako je istaknuto riječ je o dvije obrtničke radnje, dva taxi prijevoznika, jedan obrtnik iz djelatnosti javni prijevoz tereta u vanlinijskom cestovnom prijevozu, te  pet samostalnih poljoprivrednih proizvođača.  Nažalost u istom periodu  zatvorena su  23 obrta, od čega četiri obrtničke radnje, dva taxi prijevoznika, jedna obrnička djelatnost prijevoz tereta u vanlinijskom cestovnom prijevozu i 16 samostalnih  poljoprivrednih proizvođača.

Planirana sredstva za obrtnike su minorna kako na kantonalnom tako i federalnom nivou, ističu u Obrtničkoj komori. Uputili su apel da se povećaju kodovi za ovu djelatnost, jer je stanje u obrtu doista teško. Kao posljedice takvog stanja navedeni su loš poslovni ambijent, ali i  prevelika opterećenost obrtnika fiskalnim i parafiskalnim nametima.

Iako se bilo na tragu rješenja problema obrtnika na nivou Federacije pojavio se novi prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji ne sadrži ni minimum onoga što su obrtnici tražili”, istaknuto je na redovnoj Skupštini, kojoj je pored domaćina prisustvovao i  Željko Babić predsjednik Federalne obrničke komore.

rtvbpk