Runge: Bekto Precisa se odlično uklapa u EMKA Grupaciju

Friedhelm Runge, najveći dioničar i generalni menadžer Emke, boravi ovih dana u Bosni i Hercegovini.

Razlog posjeta bilo je finaliziranje preuzimanja goraždanske firme Bekto Precisa i uključivanje u njemačkog giganta koji ima 1.600 zaposlenih, devet pogona i proizvode prodaje u 52 zemlje.

Emka je jedan od vodećih proizvođača za zatvarače, šarke i zaptivke koji se koriste u prekidačima i kontrolnim ormarima za elektroniku i elektrotehniku, a posluje i u sektoru klimatizacije i transporta, livenja nehrđajućeg čelika te niza drugih sektora.

U razgovoru za Faktor, Runge je kazao da ima mnogo poznanstava sa drugim privrednicima iz Njemačke koje interesira širenje Emke u BiH.

– Ono što nisam uspio reći je da imamo jako dobre i povoljne radnike u BiH, a to je jedan jako bitan faktor za srednje preduzetništvo i za njegov razvoj u nekom regionu. Moj stari princip koji njegujem je da ni u čemu ne možete sami uspjeti, treba vam mnogo saradnika za uspjeh – pojašnjava Runge.

Navodi da je Emka prisutna i u Kini i tamo isključivo proizvode za kinesko tržište na kojem kako ističe Runge su postigli pun pogodak. Specifičnost Kine je pak da enormno rastu troškovi plaća, i u posljednjih 12 godina su imali tri puta uduplavanje plaća.

– Također, sam personal i radnici koje smo educirali su vrbovani od strane drugih firmi jer naravno kineska industrija brzo raste. U SAD-u je naša najveća filijala koja iz godine u godinu raste i tu imamo isključivo pozitivno poslovanje – kazao je Runge.

Što se tiče visine plaća u grupaciji Emka, pojašnjava da “ako mi u Njemačkoj plaćamo 100 posto plaću, u BiH je onda 35 posto, u Kini 13 posto, a u Indiji 7 do 8 posto”. Drugim riječima, za isto radno mjesto ako se radniku u Njemačkoj plati 1.000 eura, u BiH je plaća 350 eura.

Runge u BiH posebno želi da vlast radi na razvoju obrazovanja te navodi da je o tome razgovarao i sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

– Ja sam već s vašim premijerom pričao da mora doći do kontinuiranog poboljšanja u obrazovanju, da se mora uspostaviti jedna vrsta dualnog srednjeg obrazovanja s čime smo počeli u Goraždu. Da se taj zanatski, za posao bitan dio uči u pogonima i da se ostatak teoretskog obrazovanja preuzme u školi tako da se dobije kvalitetno sveobuhvatno obrazovanje – rekao je Runge.

Ističe da je do prije dvije godine bio potpredsjednik saveza srednjih i malih preduzeća BVMW koje okuplja oko 400 hiljada članova.

– Zbog poslovnih obaveza sam se povukao s pozicije potpredsjednika, ali ću članovima tog udruženja reći veoma pozitivne stvari o BiH – zaključuje Runge.

Runge je nakon potpisivanja protokola za preuzimanje Bekto Precize poručio da se goraždanska firma “svojim poslovnim modelom odlično uklapa u EMKA Grupaciju, zato što već godinama proizvodi kalupe i alate za našu kompaniju”:

– Pored toga, Bekto Precisa ima sličan proizvodni spektar što omogućava da se iskoriste sinergijski efekti i osigura budućnost Bekto Precise. U ovom trenutku, također želimo da zahvalimo Vladi FBiH na njihovoj energičnoj podršci tokom čitavog procesa kupovine – kazao je Runge.