Dan Armije RBiH:Poštovanje mrtvim i živim borcima

Nizom sadržaja u Goraždu je obilježena  26. godišnjica formiranja Armije RBIH. Brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen obilježje “Goražde-grad heroj svojim braniocima”, kao i šehidsko mezarje u Kolijevkama.

Fatihom i minutom šutnje odana je počast poginulim braniocima, dok je na centralnom spomen obilježju postavljena skromna izložba ratnih fotografija.

O stvaranju Armije RBiH govorili su ratni komandanti i zvaničnici.

„Naredbom glavnog štaba TO Goražde 1. juna su formirane tri brigade, 31.DUB, 1.DUB i 43 DUB. Od tada se vodimo kao pripadnici Armije RBiH, a dijelovi jedinica koje su ušle u sastav tih brigada bili su i iz Rogatice, Foče, i drugih gradova. U prvoj polovini 92. godine formirali smo odbranu užeg dijela grada. Iako nismo imali naoružanja izdržali smo na linijama do avgusta 92. godine i već tada u Goraždu je bilo preko 700 poginulih, građana i boraca. Bili smo primorani da pripremamo jednu veću vojnu operaciju. Od 15. avgusta do 18. septembra uspijevamo da oslobodimo kompletnu teritoriju općine Goražde i dijelove teritorija Višegrada, Foče i Rogatice. U to vrijeme 92. godine taj uspjeh koje su napravile jedinice na prostoru Goražda je najveći uspjeh Armije RBiH na prostoru BIH”, podsjetio je Abduselam Sijerčić Pelam, ratni komandant.

Sakib Pačo, ratni komandir Prve drinske brigade također se obratio prisutnima.

“Uvijek sam se zalagao za spomenik Zaimu Imamoviću, legendarnom komandantu, kao i da se obilježi Proskok mjesto veliko za Fočake. Puno je sjećanja na to vrijeme kada nije bio velike organizacije odbrane u Foči, jedino u Donjem Polju. Branili smo se, ali nismo mogli izdržati. Sjećam se boraca iz Goražda sa Pelamom na čelu koji su došli da nam pomognu.Kao sad ga se sjećam sa crnom maramom, rukavicama odrezanih prstiju, srce mi je bilo veliko kad sam vidio da je neko došao da nam pomogne u teškim momentima jer smo ostali u okruženju. Foča se nije mogla odbraniti, ali mi Fočaci prišli smo borbi u mnogim dijelovima prema Foči. Učestvovali smo rame uz rame sa drugim borcima iz Goražda u brojnim akcijama oslobađanja”, prisjeća se Sakib Pačo, ratni komandar Prve drinske brigade.

Poštovanje braniocima Goražda i pripadnicima Armije RBiH iskazao je i kantonalni ministar za boračka pitanja Eniz Halilović.

“Ovo je prilika da se sjetimo svih onih koji su dali živote u odbrani ovih krajeva i odbrani BiH. I živim borcima i našim komandantima da još jednom iskažemo veliko hvala za sve što su uradili u stvaranju Armije RBiH. Mi ne živimo u prošlosti ali prošlost živi u nama, sjećanje nam daje snagu da se odupremo svim pritiscima, daje nam prijeko potrebnu snagu da pružimo ruku i onima protiv kojih smo se borili. Mi nikada nećemo zaboraviti za koje ciljeve smo se oborili. U sukobima koji su nam nametnuti imali smo snage, ne samo da se odbranimo nego i da obuzdamo mržnju. Kao i svi mudri narodi gradit ćemo mir i u miru uvijek biti spremni da odbranimo svoj opstanak, identitet, čast i dostojanstvo”, poručio je Eniz Haliloivć, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Program obilježavanja Dana Armije nastavljen je sadnjom posljednjih sadnica za svakog šehida genocida u Srebrenici čime se završava projekat “Memorijalna šuma 8372” na lokalitetu Posestre.

Sutra je planirano i prikazivanje dokumentarnog filma “Zaštićena zona Goražde-20 godina poslije”, u produkciji  RTV BPK Goražde, u 18 sati u Velikoj sali Centra za kulturu, a dva dana kasnije ovaj film bit će prikazan i u sarajevskoj općini Novi Grad.