Okončan projekat sadnje Memorijalne šume 8372

U Posestri kod Goražda okončan je jedinstveni projekat sadnje Memorijalne šume 8.372 koja simbolizira isti broj ubijenih u genecidu u Srebrenici 11. jula. 1995 godine. Posljednje sadnice u kompleksu „Memorijalna šuma 8.372 zasadile su majke Srebrenice.

U ime majki Srebrenice i žrtava genocida, Kada Hotić je poželjela da Memorijalna šuma 8.372 raste te se zahvalila preduzeću Bosansko-podrinjske šume, Vladi BPK, i svima koji su podržali projekat sadnje memorijalne šume.

„Lijepo je osjetiti da jedno drvo pripada mom sinu, jedno drvo Munirinom sinu, svako drvo, svakom  pojedincu“, poručila je Hotić.

Sadnjom posljednjih sadnica na Posestri kod Goražda okončan je jedinstven projekt, kojim stanovnici ovog grada zauvijek žele sačuvati sjećanja na genocid u Srebrenici. Memorijalna šuma sa 8.372 sadnice smrče, jasena i divlje trešnje, koje simboliziraju svakog ubijenog muškarca, ženu i dijete, te cvijetom Srebrenice na centralnom dijelu platoa, zasađene su zahvaljujući radnicima JP „Bosanskopodrinjske šume“, građanima BPK, ali i Srebrenice, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Srebrenika, Visokog i drugih bh. gradova.

„Cijeli projekat traje od proljeća 2016. godine, kada je započeta sadnja. Sve je završeno prema planiranom projektu, ali potrebno je još veoma mnogo truda da se ovo održi i unaprijedi“, rekla je Zibija Mehić, šef Sektora za uzgoj i zaštitu šuma u JP „Bosanskopodrinjske šume“.

Premijer BPK Emir Oković ističe da je podrška stigla i od Fonda za zaštitu okoliša, a da će, uz podršku Ministarstva turizma FBiH, uskoro početi i izgradnja Informativne kuće i igraonice za djecu.

„U zadnje vrijeme ovo je jedan od boljih projekata koji je realizovan na području BPK, u čijoj pozadini zaista stoji puna simbolika i sve ono što je prilagođeno i blisko našem narodu i povijesti. Znamo da je ovo inicijativa goraždanskog muftije, da su ‘Bosansko-podrinjske šume’ iznijele veliki dio tereta i realizacije ovog projekta, koji je ujedno podržan od Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Kanton je, takođe, osjetio bliskom ovu temu i zaista mi je zadovoljstvo da smo došli u fazu da okončavamo ovu sadnju“,  rekao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Izgradnja Memorijalne šume 8.372 započeta je na inicijativu goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića.

„Kako je rekao Safvet–beg Bašagić u jednom svom stihu: „Kad radiš za narod, ne očekuješ pljeska, jer hvala od ljudi je k'o voda vrh pijeska.“ Kad se rade stvari za ideje, za više vrijednosti, kad se radi u ime dragoga Boga, onda to radiš samo zbog toga“,  istakao je Pitić.