MSŠ „Enver Pozderović“ proslavila veliki jubilej, 60 godina postojanja i rada

Sada već daleke 1958. godine u Goraždu je osnovana Ekonomska škola tada pod nazivom „Novica Šekarić“. U godinama napredka i razvitka obrazovale su se i odgajale brojne generacije različitih zvanja, od trgovaca do konfekcionara tekstila četvtog stepena. Ratne ‘94 osim ekonomskog smjera uvodi se gimnazija a nakon toga i poljorivredni smjer. Od ‘97 godine škola nosi naziv „Enver Pozderović“ te na taj način odaje počast dugogodišnjem profesoru stranih jezika iz Goražda. Danas školu pohađa 353 učenika raspoređenih u osam odjeljenja gimnazije te po četiri ekonomske i poljoprivredne škole. Pored redovne nastave, prosvjetni radnici dosta pažnje posvećuju i vannastavnim aktivnostima i marljivom radu sa učenicima što na koncu dovodi do vrhunskih rezultata učenika.

“Baš danas smo dobili jednu jako lijepu vijest gdje je naš učenik Hamza Omerbašić na Federalnom takmičenju u Tuzli osvojio šesto mjesto iz fizike i deveto iz matematike. U ovoj školi ima dosta nadarenih učenika sa kojima treba raditi, jer su oni ti koji će preuzeti ovaj naš grad i kanton u budućnosti”, kaže Mula Imamović direktorica MSŠ Enver Pozderović.

Jubilej šest decenija postojanja škole uveličan je potpisivanjem sporazuma o bratimljenju Mješovite srednje škole iz Goražda sa prvom Bošnjačkom gimnazijom iz Sarajeva.

“Bošnjačka gimnazija ima tradiciju i obrazuje učenike po najvišim evropskim i svjetskim standardima. Mi ćemo ta svoja iskustva rado podjeliti sa ostalim srednjim školama, a posebno sa bratskim kao što je od danas MSŠ „Enver Pozderović“. Vidim da se ovdje jako ozbiljno radi i svakako da i mi učimo od naših bratskih škola”. ističe Naida Hota –Muminović. direktorica Prve bošnjačke gimanazije Sarajevo

Svečana akademija povodom Dana mješovite škole Enver Pozcderović organizirana je u Velikoj Sali Centra za kulturu uz prigodan program  i dodjelu priznanja učenicima koji su ostvarili dobre rezultate u ovoj školskoj godini. Puno sreće u daljnjem radu učenicima i prosvjetnim radnicima poželjeli su i premijer kantona Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

rtvbpk