Zasjedala Vlada BPK:Usvojen program obilježavanja Dana otpora

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici usvojila je Program obilježavanja manifestacije „Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu za 2018.godinu“ te odobrila Finansijski plan za njegovu realizaciju.

Ova manifestacija, kako je istaknuto, počinje 4.maja, na dan kada je agresor izvršio napad na Goražde, ali to je i dan koji simbolizuje hrabrost i herojstvo branilaca, zahvaljujući kojem je Goražde ostao jedini slobodan grad na Drini.

Centralna manifestacija održaće se na spomen obilježju „Goraže-grad heroj svojim braniocima“, 4.maja u 10 sati, gdje će uz polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim braniocima, o značaju dana otpora govoriti ratni komandanti i neki od sudionika tih sudbonosnih dana.

Vlada je na ovoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za  privredu, odobrila još tri ugovora između BBI Banke i privrednih društava o dugoročnom finansijskom partnerstvu, uz subvencioniranje dijela profitne marže.

Povoljna kreditna sredstva, u ukupnom iznosu od 1.574.000 KM, ova će privredna društva iskoristiti za nabavku potrebne opreme, odnosno teretnog vozila.

Ministrici za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i zbjeglice Vlada je dala saglasnost za potpisivanje ugovora o donaciji sa Crvenim križom i Gradom Goražde, kojim su regulisana međusobna prava i obaveze, au vezi uvoza, prijema i distribucije medicinske opreme donirane od strane njemačkih eurobajkera za potrebe Kantonalne bolnice Goražde i domove zdravlja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Vlada je odobrila mjesečnu tranšu Sportskom savezu BPK Goražde u iznosu od 5.516 KM koja se odnosi na korištenjesportskih objekata za pripreme i takmičenja klubova i saveza.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport dobio je podršku Vladeda se preusmjeravanjem sredstava sa određenih ekonomskih kodova obezbijede dodatna novčana sredstva za isplatu studentskih stipendija.

Takođe, odobrena su i novčana sredstva nosiocima sportskih djelatnosti na nivou BPK za dodatne programe.

Na kraju sjednice, Vlada je usvojila zaključak kojim se odobrava rukovodicima organa uprave da svojim usposlenicima omoguće korištenje jednog dana godišnjeg odmora, u ponedjeljak 30.aprila, kako bi mogli spojiti prvomajske praznike.