U Beriču kod Goražda održano sedmo po redu takmičenje u amatersko radiogoniometriji

U sklopu obilježavanja manifestacije „Dani Otpora“ u naselju Berič kod Goražda organizirano je takmičenje u radio-amaterskoj goniomepriji „Goražde Open 2018“. Na takmičenju je učešće uzelo  62 takmičara iz 11 radio klubova iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tradicionalno sedmu godinu zaredom radio klub Drina iz Goražda organizator je takmičenja u amaterskoj radiogoniometriji. Ovoga puta teren je bio lokalitet Beriča. Zbog fer takmičenja domaćin radio klub Drina nije uzeo učešće u takmičenju, što nije pisano pravilo u radiogoniometriji, ali ga većina klubova praktikuje dajeći gostima prednost na domaćem terenu.

„Drago nam je da na svakom ovom takmičenju preko 60 posto učešće uzmu mladi ljudi  To jeste bit da se mladi ljudi bave sportsko – tehničkom kulturom. Radio amateri su dali veliki doprinos u ratnom periodu zato se ovo takmičenje održava u sklopu manifestacije „ Dani otpora“, kaže Nedžad Paldum iz radio klub „Drina“.

Ove godine na takmičenju u Goraždu učešće je uzeo i Radio klub „Kaštilac“ iz Splita

 

„Došli smo na poziv organizatora malo „ošarenit“ ovaj događaj u vašem gradu. Super nam je ovdje, vrijeme nas je podarilo i zaista uživamo. Drago nam je da je i kod vas razvijena ova tehničko –sportska disciplina i da još veliki broj kako onih starih tako i mladih čuvaju tradiciju radio amaterizma“, kaže Radoslav Milin iz Radio kluba Kaštilac iz Split.

Najviše uspjeha imali su radioamateri iz Stjepan polja, drugo mjesto osvojio je Radio klub Kakanj a treće klub iz Gračanice.