Dodjeljena priznanja za službe koje su dale nesebičan doprinost u ratnom periodu

U sklopu obilježavanja manifestacije „Dani otpora“ danas su dodjeljena priznanja institiucijama i službama koje su u ratnom periodu činile maksimalne napore da se zbrinu ranjeni, izbjegli i prognani, da se pruže različiti vidovi pomoći najugroženim, ali i onima koji su spašavali materijalna dobra onoliko koliko je to u ratu bilo moguće. Ove službe su dale ogroman doprinos u ratu a danas se to rijetko spomene. U prilog ovome i činjenica da je ovo po prvi put da su uručena i njima priznanja za nesebičan doprinos tokom agresije.

“Vi niste službe, vi ste institucije, žao mi je što tek 23 godine od završetka rata dodjeljuemo zajedno sa kantonom i općinom priznanja i vama. U planu je bilo organiziranje i okruglog stola, ali nažalost nismo sve uskladili ove godine, ali sasvim sigurno zaslužujete puno veću pažnju. Kao ratni komandant zahvalan sam za sve što ste učinili u ratnom periodu”, poručio je Abduselam Sijerčić – Pelam, ratni komdndant.

Zahvalnice za  izuzetne zasluge i doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u Goraždu 1992. – 1995. godina dodjeljene su Crvenom križu Goražde, Civilnoj zaštiti BPK-a Goražde, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Goražde i Centru za socijalni rad BPK-a Goražde koje su u ime pomenutih organizacija preuzeli Fadil Jahić, Nedžad Ušanović, Smajo Adžović i Jasenko Pleh koji su tokom proteklog rata bili na rukovodećim pozicijama.

O značaju službi u ratnom periodu govorili su i premijer Bosansko –podrinjskog kantona Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.