Obilaskom mezarja nastavljeno obilježavanje Dana otpora

Odata počast herojima Kopačkog bataljona

Obilaskom šehidskih mezarja danas je nastavljeno obilježavanje Dana otpora u BPK Goražde. Počast je odata i šehidima i poginulim borcima iz opštine Novo Goražde. Naglašeno je da ne smije biti zaboravljen doprinos pripadnika kopačkog bataljona u odbrani ovih prostora, za što je njih 65 dalo svoje živote.

Počast šehidima na mezarju Slatina odali su predstavnici boračkih udruženja i zvaničnici  BPK, goraždanskog muftijstva i Novog Goražda.

Imajući u vidu veliki doprinos koji su borci iz Kopača dali u odbrani Goražda, pokrenuta je inicijativa da se u okviru Dana otpora dostojno obilježavaju i datumi  iz ratnog perioda značajni za ovaj dio BIH i odbranu Goražda.

„ To su dva najznačajnija datuma, 14.maj 1992. godine kada se desio napad jedinica bivše JNA na ovu, tada teritoriju opštine Goražde i 7.juni iste godine kada je došlo do pješadijsko-tenkovskog napada na Kopače sa Površnice, prilaz sa strane Sopotnice. Imali smo tada i poginulih i ranjenih ali se uspjelo održati jedinstvo odbrane Goražda. Želja nam je da se ti događaji dostojno obilježavaju“ – kazao je Ibrahim Drljević, predsjednik SO Novo Goražde.

Posredstvom koordinacije boračkih udruženja u okviru Dana otpora predviđen je obilazak svih mezarja na području BPK.  Danas je odata počast šehidima i poginulim borcima koji su vječni smiraj pronašli na mezarjima Omeđak, Glamoč, Vitkovići, Mravinjac, Berič, Sadba i Vranići dok je sutra previđen obilazak mezarja u Ilovači, Orahovicama i Prači.