Poetsko muzičko veče – sjećanje na mladu goraždansu pjesnikinju

TRAGOM DOBROTE I LJUBAVI AMINE EFENDIĆ

Amina Efendić, poetesa sa beskrajnom hrabrošću i voljom susretala se sa životnim nedaćama i izazovima. Na sve njih gledala sa nadom i osmjehom. Sa vjerom koja je osvajala. I te osmjehe i životnu radost nesebično darivala svima i svuda oko sebe. I sve to i još mnogo više smještala u pjesme, u nekoliko zbirki poezije koje svjedoče o njenom izuzetnom pjesničkom bilu…

Nažalost, prerana smrt zaustavila je njeno pero, fizički je odvojila od porodice, prijatelja, njenih drugara iz škola koje je pohađala. Amina je nastavila da živi kroz njenu poeziju i kroz srca brojnih prijatelja koji sa sjetom i ponosom kao dar nose sjećanja na pjesnikinju koja nam je ostavila pravo blago stihova, iskrenih, snažnih, ponekad istinitih do bola…
Ta sjećanja njeni drugari i prijatelji već godinama pretaču u poetsko muzičke večeri koje organizuju đaci i nastavnici goraždanske Osnovne škole „ Husein ef. Đozo“ čiji je đak bila Amina.

I uvjek su to večeri u kojima se pletu i susreću Aminine pjesme, poruke njenih stihova, sjećanja, suze i osmjesi. Osmjesi u kojima trepere i osmjesi Amine Efendić.
Tako je bilo i ove godine, u Domu mladih goraždanskog Centra za kulturu. U majsko predvečerje, u peoetsko muzičkom performansu vidjeli smo i čuli kako sa puno emocija đaci ove škole govore stihove mlade poetese.

Amin otac, Hamed ef. Efendić uručio je nagrade đacima, najuspješnijim autorima pjesama na konkursu koji je škola „ Husein ef. Đozo“ raspisala na temu koja je i naslov jedne od Amininin zibirki poezije – „„Tragom ljubavi“. To se dešava već nekoliko godina i najavljeno je da će te pjesme biti sabrane u zbirku u kojoj će dobrota i ljubav Amine Efendić nastaviti da traju i donose radosti novim mladim pjesnicima i poklonicima poezije.

Novina Glas Gorazda