Nizom prigodnih sadržaja obilježeno osnivanje Prve Drinske brigade

Udruženje za očuvanje lika i dijela Zaima Imamovića i saboraca, nizom prigodnih sadržaja obilježilo je Dan Prve Drinske brigade i godišnjicu manifestacije “Zaimov do”. Bila je ovo prilika da se još jednom, u prvom redu mladim generacijama, ukaže na značaj i ulogu, koju je u proteklom ratnom periodu imala Prva Drinska brigada i njen komandant Zaim Imamović.

“Brigada je formirana prije 26 godina i tokom ratnog perioda kroz nju je prošlo 5. 500 boraca. Nažalost 492 boraca dala su za BIH ono najvrijednije, svoje živote, a 14 pripadnika ove brigade odlikovano je najvećim ratnim priznanjem značkom “Zlatni ljiljan”. Jedini komandant ove brigade bio je rahtemli Zaim Imamović, a njegov ratni put je već  historija”,  kazao je Nihad Klinac.

Porodica rahmetli Zaima Imamovića,  posebno njegovi sinovi Ernest i Denis, ponosni su na činenicu da je grad na Drini, koji je njihov otac nosio u svom srcu, još jednom pokazao da nije i neće zaboraviti komandanta Zaima Imamovića, ali ni ratni put kojim je on vodio sve pripadnike Prve drinske brigade.

Centralna manifesacija  Dana Prve Drinske brigade, održana je na Sadbi gdje je nakon dočeka učesnika pohoda Zaimov do, te  polaganja cvijeća na spomen obilježju, otkrivena  ploča kojom je 26. godina nakon formiranja, obilježeno mjesto komande Prve Drinske brigade.

Pored centralnog događaja, u okviru programa Dana Prve Drinske Brigade, održan je i pohod “Zaimov do” u kojem su učešće uzeli goraždanski planinari i učenici osnovnih škola, a na Postestri je upriličeno otvaranje šehidske kapije, te pored histrijskog sata, proučena i dova za sve šehide s područja BPK Goražde.

rtvbpk